Utolsó kommentek

Hangulat, keltés

2008.05.30. 17:18 Dzsózi

Az index a tegnapi után még komolyabban odatett az újságírásnak, ma egy motorosbalesetről tudósított igen korrektül, ami kivételesen sajnos máshogy végződött, mint ahogy a "nem-adom-meg-az-elsőbbséget-a-főútvonalon-közeledő-motorosgyereknek" típusú balesetek szoktak - jelen esetben a keresztező Suzukit rommá törte a motoros, a suzuki vezetője elhunyt, a motoros súlyos sérülésekkel - remélhetőleg - megúszta. Eddig úgy tűnt, hogy az ilyen balesetekről szóló bulvártudósítások a száraz tényekre szorítkoznak, nem próbálják kommentálni a felelősséget. Derék hangulatkeltő barátaink jelen esetben azonban nem tudtak ellenállni, hogy látatlanban megmondják a frankót. Mivel ez szerintem sajtótörténeti kuriózum, bemásolom egy az egyben.

"Tragikus baleset történt pénteken délután Balatonkenesén: egy 66 éves budapesti férfi Suzuki Swiftjével át akart hajtani a 71-es úton a falu központja felől a Balaton-part irányába, de jobb oldalról belerohant egy Yamaha.

A motorkerékpáros próbálta elkerülni az ütközést: az ezer köbcentis Yamaha 20 méteres fékcsíkot húzott az aszfalton, de nem tudott megállni és becsapódott a Suzuki Swift jobb oldalába.

Az anyósülés felől bevágódó motor ronccsá törte az autót, a sofőr azonnal szörnyethalt. A motor vezetője, egy 28 éves várpalotai férfi, súlyos sérüléseket szenvedett, mentőhelikopterrel szállították kórházba.

A helyszínelés idejére teljes szélességben lezárták a 71-es utat. A rendőrség közleménye szerint a balesetet az okozhatta, hogy a Suzuki sofőrje vagy nem adta meg az elsőbbséget a Balatonfűzfő felől jövő motorosnak, vagy nem is észlelte a közeledő Yamahát. Az ezer köbcentiméteres hengerűrtartalmú a legnagyobbak, legerősebbek közé tartozik a kapható motorok közt, csúcssebessége bőven felette lehet a 200 km/órának is."

Az implicit következtetések:
- Mivel a motor csúcssebessége bőven felette lehet a 200 km/órának, a derék ember nyilván nagyon gyorsan hajtott.
- Az autó vezetője - biztosan emiatt - nem látta a motorost.
- a motor 20 méteres fékcsíkot húzott, lehet, hogy akár 250-el is ment a rohadék.
- Ezer köbcentis motorja volt, ami a legnagyobbak, legerősebbek közé tartozik, biztosan egy száguldozó állat az ilyen. Normális ember nem vesz ekkora motort.
- ...
- Tehát: szegény suzukis nyilván áldozat, a motoros pedig biztosan gyilkos. És emlékezzünk a mecseki esetre, ez is csak azt példázza, hogy minden motoros gyilkos.

Ez utóbbi lehet, hogy így van, tényleg nem volt esélye sem a bácsinak a KRESZ betartására, a főúton haladó motoros észlelésére, elsőbbségadásra - a motoros jelentősen gyorshajtott. Vagy éppen pont fordítva volt: az autós nem annyira nézett körül, és eltekintett az elsőbbség megadásától, holott a motoros szabályosan, a sebességkorlátozásokat betartva haladt; és az autós majdnem megölte. Vagy éppen a kettő között valahol van az igazság. Egy csöppnyi kétségünk se lehet azonban afelől, hogy az újságíró szerint, látatlanban mi történt, és mit gondol a motorosokról úgy általában.

Egy pár apró megjegyzés (a jövőbeli megalapozottabb hangulatkeltéshez):
- A gagyi alsó középkategóriás autóm csúcssebessége felette lehet a 200 km/órának. Ennek ellenére nemhogy nem megyek lakott területen ennyivel, de csak még nem is próbáltam.
- A szakértő újságíró nyilván azonnal kiszúrta, hogy nem lehet szó olyan modellről, aminek esetleg a végsebessége az 1000 köbcenti ellenére sincs bőven 200 felett. Éppen a Yamahán kívül a legtöbb motorgyártónak vannak ilyen gépei.
- Az ezer köbcentis motor (ennyit tudunk róla, és azt, hogy Yamaha) pont annyira tartozik a legnagyobb, legerősebb motorok közé, mint ahogy egy ezerhatszáz köbcentis Opel a legerősebb autók közé. Gy. k. ugye mindenki tud olyan egyhatos Opelt mondani, ami viszonylag nagy/erős, meg olyat is, ami se nem különösen nagy, se nem különösen erős.
- A legkorszerűbb motorok 100 km/h-ról kb. 40 m-es fékúton állnak meg, ha egy profi tesztvezető vezeti őket, optimális útviszonyok között. Hogy a rendőrök különös jelentőséget adtak a 20 m-es, blokkoló kerék által produkált féknyomnak, az őket is minősíti. Mert a fékcsík szerintem attól van, hogy az elrontott vészfékezés miatt blokkol a kerék. Lassulás pedig ilyenkor kb. semmi.

Fiúk, csak így tovább. Címlapra a szerkesztőségi előítélettel. Mostanában a címlapot nézegetve folyamatosan ezzel szembesülünk: politikai, közlekedési, ... előítéleteken alapuló cikkecskék, és az obligát vallásgyalázás. Elértük már a lejtő alját? Nem hiszem.

Ui. egy korábbi beégés hasonló témában.

236 komment

Címkék: index motor rendőr idióták

A bejegyzés trackback címe:

https://darkside.blog.hu/api/trackback/id/tr35495333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdamT · http://durva.blog.hu 2008.05.30. 17:53:16

Blogger

Amit most megfogalmaztál, az körülbelül egy szóval leírható: bulvár.
Az index eddig sem a mértéktartó, tényeken alapuló tájékoztatásáról volt híres, többek között ezért nagyobb az olvasottsága, mint az mti.hu-nak. Ugye most ide jöhetne a Blikk, a Story meg a Best, ahol szintén hasonlóan színvonalas cikkekkel találkozhatsz. Ez nem a lejtő alja, de mi, olvasók vagyunk azok, akik eldönthetjük, hogy holnap is elolvassuk-e a cikküket vagy sem.

OkoskaTo:rp 2008.05.30. 19:00:49

"Gondolkoztál ma már?"

Szerinted ha a motoros 20 méter (akár blokkoló + a többi, nem blokkoló) fékezés _után_ még olyan gyors, hogy rommá tör egy _autót_ (ami még ha Suzuki is, nehezebb a motornál), akkor a motor a fékezés megkezdése _előtt_ mennyivel mehetett? Komoly összegekben mernék fogadni, hogy nem 90 alatt.

AP (törölt) 2008.05.30. 19:02:38

Én megfordítanám, biztos a szuzukis a gyilkos, az újabb idióta száguldozó motoros meg az áldozat. Mivel a szuzukis papa halt meg.

Elvégre az interneten a szuzukis az nem ember, a motorosnak meg úgyis mindent szabad.

ndkws 2008.05.30. 19:04:23

ja, azért azon elgondolkodnék, hogy nem azért fogalmazódott-e meg a cikk ebben a formában, mert 10 motorosból 9 nem 90-nel jár a főutakon.. szerencsétlenek..

AP (törölt) 2008.05.30. 19:07:01

Milyen szem kell ahhoz, hogy a tankra hasaló emberrel, szemből egy lószúnyog méretét mutató, 200 fölött repesztő motort észrevegyen valaki?
Kurva isten veretes faszáért nem versenypályán menőznek ezek a faszok?!
Ja, hogy ott kiderülne, hogy igazából csak az egyenesben nagylegények.

tony 2008.05.30. 19:07:23

én még nem találkoztam olyan motorossal aki betartotta volna a sebességhatárokat..

ez van.. tudja mindenki... nem kell a szűzlányt játszani!

Nicola 2008.05.30. 19:07:31

Okoska törp: Én a fejemet tenném rá! :) Még ha az a rommá tört autó egy suzuki is.

Nicola 2008.05.30. 19:10:40

Biztos van olyan motoros aki betartja a sebességhatárt csak 5 év alatt van és a ház körül száguldozik a műanyag motorjával. :DDDDD

se 2008.05.30. 19:11:33

ne erőlködj.
először is egy 66 éves férfi az nem bácsi!
aztán nyilván olyan óvatosan ment a "szegény áldozat" motoros, hogy egy 20 méteres fékcsík, plusz a többi féktáv megtéte után képes volt jobbról telibekapni az szuzukit, hogy abban meghalt egy ember. nyilván egy kereszteződést így szokás megközelíteni. Gondolom ő is azt az ideális sebességet választotta meg, hogy idejében észlelte a veszélyt.
Nyilván mert nap nap látjuk, hogy a motorosok direkt úgy közlekednek, hogy nagyon figyelmesek a közlekedésben résztvevő többi járművezetőre.

hagyjál már.

igazából Te vagy az aki itt megpróbál hangulatot kelteni.

User1 2008.05.30. 19:14:18

Ugyancsak autósként írom, hogy kizárt az, hogy a motoros betartotta a sebességhatárt.

Én ugyanis legfeljebb segédmotorosban láttam ilyesmit.

20 m-es fékút úgy, hogy a fickó szinte egyenesen továbbhaladva becsapódik a Suzukiba, legalább 160-at feltételez.

Kedden az 2/a-n közlekedve az autósok 99%-a betartotta a sebességkorlátozást, a motorosok egy sem, mindegyikük 140 felett ment. És nem kevés motoros volt.

A gyalogosoknak el lehet adni ilyen dumát, hogy szabályosan ment a motoros, de autósnak soha.

golfozó 2008.05.30. 19:15:12

"A gagyi alsó középkategóriás autóm csúcssebessége felette lehet a 200 km/órának. Ennek ellenére nemhogy nem megyek lakott területen ennyivel, de csak még nem is próbáltam."

Na tessék, bagoly verébnek...
Miért vesz az ember alsó-középkategóriás autót? Mert közlekedni szeretne. Munkába járni, kirándulni, eljutni A pontból B-be, munkaeszköznek stb.
Miért vesz valaki 1000 ccm-es motort?
Na? Kapizsgálod már?
Lehet, hogy valaki befektet egy Hayabusába és annak ellenére mindig mindenhol betartja a megengedett sebességet, hogy a gép 300 felett is tud menni. Lehetséges, csak kurvára nem valószínű. Na ebből jön az előítélet.

klaci55 2008.05.30. 19:31:09

Az nem előítélet ha másokat zsigerből előítéletesnek tartunk? Valószínűleg a kocsi vezetője nem nézett körül elég alaposan.De! És ezt minden előítélet nélkül mondom: lefogadom,hogy a motoros sem csak a megengedett sebességgel közlekedett.Hacsak azt nem tételezzük fel,hogy a Suzukis nyitott ajtóval,vagy urambocsá' ajtó nélkül merészkedett keresztül az úton és az 50 km/h sebességgel érkező motoros pont telibe találta jobbról...

Dzsózi 2008.05.30. 19:34:33

Jó estét, jó gyűlölködést mindenkinek!
Szelektíven olvasók kedvéért röviden összefoglalva: a cikk hangvételét kritizálom, nem a konkrétumokat. Egy ember halálát és egy másiknak ki tudja milyen szenvedését így előadni... Amikor soha, semmilyen más baleset kapcsán nem szokás kommentálni a felelősséget, akkor sem, ha józan ésszel teljesen nyilvánvaló, ki volt a hunyó.

Még annyit, hogy a motornak nem a "köbcenti" az egyetlen paramétere. Ahogy az autónak sem. Ugye, senki nem hajt 800 köbcentisnél nagyobb kocsit A-ból B-be jutás céljából? Köszönöm.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.05.30. 19:42:20

Ha 50-nel jött a motor, akkor húsz méterről nem törhet össze egy autót. Ha ügyetlen vagy gyakorlatlan a vezetője, akkor persze ütközhet.
Egyébként én még csak az óriási túra-choppereket láttam szabályosan közlekedni. A többiek még a robogóval is képesek gyorshajtani.

Szalacsi 2008.05.30. 19:45:37

Ez ténleg sok volt.

Ilyen tahó, tematizáló cikket eddig soha nem ilvastam az Indexen. Egy jobb fajta 400-as motor képes 200km/ó fölött menni.
Motoros vagyok, nálam senki nem utálja jobban az átlag, "tekerem-a-gázt-szopjon-le -mindenki" motorosokat.
De halálos tény, hogy a "40-évet-ledolgoztam-megvettem-a-kispiros-sucukit-senki-nem érdekel" jellegű célcsoport proaktív gyilkosként rója az utakat, ezek nem itt vannak.
Ha az volt a cél, hogy konfliktust szüljetek, hát sikerült...

klaci55 2008.05.30. 19:50:41

Szerintem meg nincs a cikk hangvételével semmi baj.Mindkét résztvevő felelősségét nyitva hagyta.Majd a vizsgálat megállapítja a felelősséget.Hogy kiérződik a cikkből a motoros esetleges felelőssége is,az tapasztalati tényből adódhat...Ugyanis én például-harmincnégy évet töltve a volán mögött-úgy általában ilyen korú motorost, ekkora teljesítményű gépet meglovagolva még keveset láttam,aki kínosan ügyelt volna a sebesség határok betartására...Sajnos.Tisztelet a kivételnek.

Reggie 2008.05.30. 19:52:05

a 20 meter fektav az annyit jelent, hogy vagy keson vette eszre a kocsit, vagy a nagy sebesseg miatt a reakcioido alatt nagy utat tett meg es keves maradt fekezni. Az utobbi a valoszinubb.

hosiminy 2008.05.30. 19:52:45

Az index cikk a gyűlöletbeszéd egy vállfaja, melyet jellemzően a motorosokkal szemben saját nyuszi-musziságukat kompenzáló okostóni értelmiségiek művelnek ( akik a lótól is félnek, mert volt egy ismerősük, akit ledobott egy ló, és eltört a gerince ) A közlekedés veszélyes üzem, így a gyakorlati hatásában a motoroskkal szembeni ellenszenv gerjesztése több halált és sérülést okoz Magyarországon, mint a faji, vallási és politikai izgatás együttvéve. Bíróság elé a motorosokkal szemben gyűlöletre uszítókkal, és főbüntetésként kötelezni őket az "A" kategóriás jogosítvány megszerzésére !!!

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2008.05.30. 19:52:55

Két évvel ez előtt az orrom előtt történt egy baleset.
A piros lámpa ellenére egy pizzafutár behajtott a kereszteződésbe kb. 50-nel. Összetörte az induló golf jobb hátsó ajtaját és a motorját. Ő maga átesett a kocsi tetején és valószínüleg a kezét törte.
A szemtanuk, legalább 15-en voltak, azt mesélték az újonan érkezőknek, hogy egy barom autós elgázolta a szegény futárt, majd elhajtott. (!)
Közben az autós félreált, hogy ne blokkolja a kereszteződést és mentőt hívott. Adtam neki egy névjegyet, hogy tanuskodom mellette, nehogy a féleszü közönség miatt szívnia kelljen.

bereg 2008.05.30. 19:58:06

Tipikus esete annak, amikor az autós is és a motoros is hibázik: előbbi nem néz körül, utóbbi gyorshajt. Az esetek nagy részében ilyenkor a motoros hal meg, itt épp nem ez történt.
Tévedés, hogy a legkorszerűbb motorok 40 m-en állnak meg 100-ról! Rendszeresen gyakorlom a vészfékezést, nehéz túramotorral 35 méter, sportmotorral 25 méter számít jónak.
A hírben szereplő 20 méter abszolút semmitmondó: fontos lenne, hogy első vagy hátsó kerék, beblokkolós-kevéssé fékezős vagy hatásos fékezés, túramotor vagy sportmotor stb. stb.

golfozó 2008.05.30. 19:59:36

"Még annyit, hogy a motornak nem a "köbcenti" az egyetlen paramétere. Ahogy az autónak sem. Ugye, senki nem hajt 800 köbcentisnél nagyobb kocsit A-ból B-be jutás céljából? Köszönöm."

Ne köszönd, inkább gondolkozz. Az se baj, ha lerakod a szemellenzőt. Az országban kapható autók hány százaléka rendelkezik 800-as vagy kisebb motorral? A motorkerékpárok hány százaléka fut 1000-esnél kisebb motorral?
Vajon miért van ez így? Egy 800 ccm-s kocsi 4 személlyel (+ csomag) már bizony akadályozza a forgalmat a kis teljesítménye, gyenge gyorsulása, alacsony végsebessége miatt (pl. autópályán). Motorkerékpárból egy 250-essel már nagyon jól el lehet boldogulni (sőt).
A motorok döntő része bizony hobbijármű. Nem véd az időjárástól, max. ketten férnek rá, gyereket nem vihetsz vele, feleslegesen nagy a teljesítménye, amit a motorosok többsége ki is használ (sajnos).

Dzsózi 2008.05.30. 20:00:28

Akkor mondjuk kreatív pályázatot hirdetek az alábbi hírnek az átfogalmazására úgy, hogy az indexcímlap-konform legyen:

A Somogy megyei rendőrség szóvivője elmondta: a vasúti átjáróban egy motorvonat és egy traktor ütközött össze. A balesetben öten könnyebben megsérültek, négyen a vonaton tartózkodók közül, valamint a traktor vezetője. A Kaposvár felé közlekedő motorvonat egy kanyarból jött ki, a biztosítás nélküli vasúti átjáróban éppen ekkor hajtott a traktor a sínekre. A vonatvezető fékezett, de az ütközést már nem tudta elkerülni.

Trebitsch 2008.05.30. 20:00:40

Lakott területen belül ötven a megengedett sebesség. Húszméteres féknyom végén egy motorral lerombolni a Suzukit, és az anyósülésnél behatolva megölni a sofőrt: legalább a duplája. De inkább több.
Ettől persze még lehetett a suzukis is szabálytalan. Csak épp rájuk nem jellemző a folyamatos szabályszegés, ellentétben a motorosokkal.
Aztán csodálkoznak, hogy mindenki folyamatos szabályszegőnek tartja őket. Az újságírók is. Jé.... :)

Dzsózi 2008.05.30. 20:05:10

bereg: mesélj, hogy csinálod, itt van előttem egy CB1000 teszt, és nekik 41 m lett a fékút. A referencia K1200 R 37 méteren áll meg. 37 méternél a CB még 30 km/h-val (!) megy, ennyit számít 4 méter.

yanchi 2008.05.30. 20:05:35

Némi (na jó, sok év) fizikatanulás után ki merem jelenteni, hogy a motoros (ha a cikkben leírt paraméterek igazak) olyan sebességgel jött, hogy a suzukis józan ésszel nem számíthatott rá.
Ha egy autóba jobbról úgy csapódik be egy motor, hogy a bal oldalon ülő vezető belehal, az a motor nem 90-nel ment. Miután a vezetésben fontos szabály, hogy a közlekedés többi résztvevőjéről feltételezni kell, hogy betartja a szabályokat, nem kell meggyőződnöm arról, hogy a főútvonalon nem közeledik-e valaki az engedélyezett sebesség minimum duplájával. Mondom ezt én, akinek a fele családja motorozik/motorozott. 200 km/h környékén az ember vakon vezet, mert egyszerűen nem lát (elég jól) olyan távolságra, amin belül meg tudna állni (ezt a "menőzők" le szokták tagadni, de könnyedén megmérhető/kiszámolható bárkinél). Innen kezdve már csak szerencse kérdése, hogy "csak" magát végzi ki, vagy vele hal meg még egy pár ártatlan gyermek vagy felnőtt is.

Reggie 2008.05.30. 20:07:14

Mondjuk azt valoban nem art figyelembe venni, hogy csak 50 km/h volt a megengedett sebesseg, tehat elvileg 20 meteren siman meg kellett volna allnia.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.05.30. 20:08:27

Ohh minô feltételezés, hogy 20 méter fékezés után az anyósülésen keresztültörve megöl egy embert, akkor nem 90 km/h-val ment.

www.csgnetwork.com/stopdistcalc.html

90 km/h sebességnél a 0-ra fékezéshez 39 méter kell. Ha lineárisnak tételezzük fel a fékutat, akkor 20 méteres fékcsíkot húzva 45 km/h-val kellett mennie. Ilyen sebességnél jobbról érkezve nem töri "rommá" és nem is hal meg a sofôr.

A motoros túllépte a sebességet, és megölt egy embert. Tehát kimeríti vagy a halált okozó közúti veszélyeztetést:

186. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés
...
c) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
...
okoz.

A kedves aggódó blogger pedig vihet neki bablevest.

Dzsózi 2008.05.30. 20:11:13

Lehet, hogy pont az a baj a 250-es motorral, ami a 800-as autóval? Hogy csomaggal, két emberrel nem éri el elég hamar a 200 km/h-s normál utazósebességet. :-)

Vizi Péter 2008.05.30. 20:13:15

Emberek! Aki motorozik, az tudhatja, hogy motorral az első kerékkel fékezünk, azzal meg nem tudunk csíkot húzni, mert hamarabb átbukunk rajta!!! A féknyommal meg a cikkel valami nem stimmel. Ha meg a motoros a hátsóval fékezett, azt is minden motoros tudja, hogy azzal nem lehet lassítani, nem is arra való (nézzétek meg, milyen óriásiak az első tárcsák és milyen pici a hátsó egy darab!), tehát nagyon amatőr volt. Ezzel együtt az elsőbbség akkor is elsőbbség, ha vcadászrepülővel hajtanak ki elém. És ha el is kezdi az autós a kihajtást, van ideje még oldalra nézni közben is, hogy tutira nem jön senki. Ezt mind a KRESZ is előírja, ha emlékszik még valaki erre az avítt szabálygyűjteményre...

Reggie 2008.05.30. 20:14:37

Vizi Péter 2008.05.30. 20:13:15

Es ha mindkettovel fekezel?

Dzsózi 2008.05.30. 20:16:46

szomorutojas: a fékút természetesen nem "lineáris", csapd fel a fizikakönyvet, és lásd az előző példámat, amikor a sebesség kb. negyede még megvan a fékút utolsó 10 %-án.

Örülök, hogy látatlanban az ítéletet is meghoztad, esetleg olvasd el megint a postot, vagy jelentkezz az indexnél szakújságírónak.

Vizi Péter 2008.05.30. 20:18:27

Nincs túl sok értelme egyszerre fékezni elöl-hátul, mert a fékezésnél a tömeg teljes egészében az első kerékre nehezedik, a versenyek közvetítésénél marhára látszik, hogy a versenyzők a célegyenes végén gyakorlatilag az első keréken gurulnak. Lehet csíkot húzni, de csak a hátsókerékkel, aminek a fékereje saccra 10%-a az elsőnek. Praktikusan a lejtőről való indulásnál használod.

Trebitsch 2008.05.30. 20:19:26

Vizi Péter:
Szerinted mennyivel csapódott be a Suzukiba ez a szegény, amatőr motoros, aki még fékezni se tudott rendesen (ha elfogadom, amit írsz)?

Reggie 2008.05.30. 20:22:13

Vizi Péter 2008.05.30. 20:18:27

Masik kerdes. Szerinted mennyire valoszinu, hogy ha tegyukfel valaki 50km/h val a fent emlitett motorral _fekezes nelkul_ belerohan oldalrol egy suzukiba az anyosules felol, akkor az a vezeto ulesben ulot megoli?

Vizi Péter 2008.05.30. 20:25:53

Trebitsch! Kerülve mindkét oldal előítéletét. A fékcsíkkal komoly gondom van, hogy azt tényleg a motor húzta-e. Másfelől a motor oldalról elkapja az autót, a motoros átbucskázik a kocsin, a motor meg (kb. 220-230kg kis felületű vas, amiből a fényszóró körül, az un. fejidomnál ujjnyi vasrudak állnak előre...!) simán beroncsol az utastérbe, mert azt is nagyon sokan tudjuk, hogy a mi autónk oldalról igen sérülékeny. Mondhatni a trabik oldalvédelme legalább ilyen erős volt. Szóval nem tudom, mi és hogy történt, de mivel elképzelhető ilyen meg olyan forgatókönyv is, ne fikázzuk látatlanban a motorost. Viszont a körültekintés nélküli kikanyarodás napi rutinját legalább annyira ismerjük, mint a száguldozó motorosokat.

Manyizga (törölt) 2008.05.30. 20:30:28

Totálisan egyetértek: a cikk erősen hangulatkeltő és prejudikál.

Minek beleírni, hogy "vagy nem is észlelte"? Ebből a szövegkörnyezetből az is kivehető ám, hogy a nyugdíjas, eltompult reflexű ex-szavazóbázis tag, úgymond "vétlen". LOL. Már bocsánat. Remélem a balesetet OKOZÓ, sajnálatosan elhunyt sofőr családja bepereli a körzeti orvost, aki ilyen tompa reflexek és látás ellenére meghosszabbította az eü. alkalmasságát... és ezzel halálát okozta. Mert ez lenne a jogos.

Dzsózi 2008.05.30. 20:34:06

A mentőhelikopteresekkel készített interjúból rémlik valami oylasmi, hogy a régi Suzuki Swift-résztvevős balesetekhez úgy mennek, hogy már úgysem lesz dolguk. :-(

Vizi Péter 2008.05.30. 20:34:14

Bulvár hír, bulvár cikk, tényleg arra jó, hogy mindenkiből kihozza az állatot. Aztán ha ott volnál a helyszínen és látnád, megértenéd a szitut, sokkal visszafogottabb lennél. Így megy ez. Különben az Indexes cikkek hírértéke hihetetlenül alacsony.

Trebitsch 2008.05.30. 20:35:44

"Kerülve mindkét oldal előítéletét..."
Nem érdemes kritika nélkül beszopni, és aztán keverni a dolgokat. Az előítélet hasznos. Csak a megalapozatlan előítélet az, ami kártékony. Az, hogy a motorosok túlnyomó többsége agyatlan módon, mindenkit leszarva száguldozik: tapasztalat. Az ebből eredő előítélet tehát megalapozott.

A mi autónk meg oldalról sérülékeny, persze. (Ha ezzel arra cpróbáltál célozgatni, hogy biztos én is suzukis vagyok: tévedsz. Mostanában egy Land Cruiserrel járok.)
Csak nem jobb oldalról beköszönve. Ha gondolod próbáld ki, mekkora sebesség kell ahhoz, hogy a motorod eljusson a baloldali, sofőrülésig, átmenve küszöbön, ajtón, anyósülésen.
A Suzukit állom. A motort te hozod.

Trebitsch 2008.05.30. 20:36:35

Mentőhelikopteresek: na ez is egy megalapozott előítélet.

FD 2008.05.30. 20:43:24

Mi is a baj a hangulatkeltéssel? Szerinted mi a halál retkes faszáért gondolják sokan kapásból, hogy motoros barátunk volt a hunyó?! A barom.

Vizi Péter 2008.05.30. 20:45:15

Trebitsch! Nem értek egyet. A motorosok többsége nem állat, csak a fővárosban és környékén. Ott is inkább fele-fele. Ez nyilván prekoncepciót alapoz meg, jogosan. De akkor is tudnunk kell, hogy a prekoncepció nem áll meg mindenkire. Másrészt nem célozgattam én semmire. Ha suzukis lennél, akkor is megadnám az elsőbbséget, mert én is az vagyok. Motoros karambolt sajna láttam párat, hidd el, a motor is csak vas és a fizika is csak fizika. És azt sem tudjuk, pontosan mi okozta a szerencsétlen sofőr halálát.

Trebitsch 2008.05.30. 20:47:02

Ja hogy nem tudjuk, mi okozta a szerencsétlen sofőr halálát.
Hát most hogy így mondod: lehet, hogy infarktust kapott szegény, amikor meglátta, hogy gyakorlatilag kettészelte az autóját egy baromarcú motoros.

x 2008.05.30. 20:47:40

Szerintem a motorok egyaltalan nem valok kozutakra.
-Pici, nem lathato jol, tobbi kozlekedo nem veszi eszre. Utana persze, ha eletben maradnak, meg jon a felelossegrevonas is, hogy miert nem adta meg az elsobbseget... Ugyanez megtortent velem is, motoros gyorshajtott, en nem lattam!
-Qwa gyorsan mennek, 90% allat (vagy a masik, qwa lassan, egyfolytaban kerulni kell oket, balesetveszely!) Nem tudnak, es nem is akarnak beilleszkedni a forgalom ritmusaba.
-Manoverezni nem tud, kanyarodni, utkozest elkerulni nem tud, csak egyenesen menni, kormany felrerantas nem jatszik
-Fekezni sem tud, tobbszoros a fektavja az autohoz kepest, ABS/egyeb ritkan van
-Baleset eseten nincs kaszni, energiaelnyelo zonak, biztonsagi ov, legzsak, a sulyos serules vagy halal garantalt. Meg rosszabb, hogy a masik fel meg megy a bortonbe...
-Zajosak, budosek! Nincs katalizator, normalis kipufogorendszer. Varosbol teljesen kitiltani oket, ejjel kulonosen.

Hat ennyi...

Gabó 2008.05.30. 20:50:54

Én nem tudom ki hogy van vele, de a cikk szövege alapján a baleset Balatonkenese központjában történt, ahol a megengedett sebesség valószínű 50 esetleg jobb esetben 70 talán csak 40. Tehát a motoros mindenképpen képes lett volna elkerülni az öregúr "figyelmetlenségét". Jó magam szintén "vén hülye" több mint harminc éve közlekedek különféle járművekkel és még élek. Jelenleg is motorozom, igaz csak jó időben, egy 180-as gilerra runnerrel elméleti végsebessége: 140, én már többször mentem 100-al, addig stabil és megáll. (5 éves futott 36000km-t) A vasárnapi autóm A6 4200ccm 300 LE végsebessége min 250, már 180-nal mentem vele.(9 éves) Igaz én még élek és az eddig levezetett kb.: 5 millió km. alatt még személyi sérüléses balesetet nem okoztam. Én spec soha nem sietek, de még élek. Gondolkodjatok így is lehet.

Vizi Péter 2008.05.30. 20:51:08

Láttál egy fotót? Pont arra gondolok, hogy ha 200-zal megy a motor, akkor sem tudja elérni a vezetőoldali ülést, direktben nem. Saját példa: 20 éve már, nyáron trabi kombi le az útról, árokba beleáll. Én értem oda elsőnek, a vezetőre rádőlt a hátul szállított több mázsányi láda cucc, és totál rányomta a műszerfalra, ráadásul a kormány beleállt a mellkasába. A felesége mellett ült sértetlenül, sokkot kapott. Érted!

Vizi Péter 2008.05.30. 20:55:48

X! Tipikus fővárosi hozzászólás, lehet, hogy ott igaz is. De a másik oldal is ugyanúgy igaz az agresszív pesti autósokról. Ti ott dzsungelharcot vívtok.

Trebitsch 2008.05.30. 20:57:06

Nem láttam fotót. De kis szerencsével fogok, főleg ha jártak arra a tűzoltók, kiszedni a sofőrt. Ők föl szokták tenni a langlovagok.hu-ra.

Kétszázzal szerintem simán kettévágja a Suzukit egy ilyen komolyabb motor. Ez történt, az alapján, amit leírtak. A helyszínelőknek meg általában lehet hinni.
Hacsak persze nem mégis neked van igazad, és infarktus, esetleg a hátulról előrezúduló több ládányi cucc. Ami legalább annyira valószínű, mint a Balatonkenese közepén kétszáz fölött agyatlankodó motoros. Háhogyne.

bazalt 2008.05.30. 21:00:41

x 2008.05.30. 20:47:40

Szerintem a gyalogosok egyaltalan nem valok kozutakra.
-Pici, nem lathato jol, tobbi kozlekedo nem veszi eszre. Utana persze, ha eletben maradnak, meg jon a felelossegrevonas is, hogy miert nem adta meg az elsobbseget...
-Qwa lassan mennek, egyfolytaban kerulni kell oket, balesetveszely! Nem tudnak, es nem is akarnak beilleszkedni a forgalom ritmusaba.
-Kormany felrerantas nem jatszik (nincs).
-Fekezni sem tud, ABS/egyeb ritkan van
-Baleset eseten nincs kaszni, energiaelnyelo zonak, biztonsagi ov, legzsak, a sulyos serules vagy halal garantalt. Meg rosszabb, hogy a masik fel meg megy a bortonbe...
-Zajosak, budosek! (Kulonosen egy jo kis babfozelek utan!) Nincs katalizator, normalis kipufogorendszer. Varosbol teljesen kitiltani oket, ejjel kulonosen.

fizikus 2008.05.30. 21:02:00

20 m a fékút. Tegyük fel hogy az utolsó centiig fékezett (miért ne tette volna?). Akkor mit jelent a fékút? Megmondom: semmit. Csak azt mondja meg hogy hol kezdett el fékezni.
Ha 400 km/h -val belezúg valaki egy betontömbbe úgy, hogy az utolsó 5m-en kezd el fogni a fékje, akkor ugye 5m lesz a fékút és nem a 400km/h-nak megfelelő. Úgyhogy kérem felejtsük el a "motoros-nem-ment-gyorsan-mert-csak-20m-a-fékútja" jellegű dumát.

Reggie 2008.05.30. 21:03:34

bazalt 2008.05.30. 21:00:41

- fekezni tudnak, szinte 0 meter a fektavjuk
- nincs kormany igy majdnem 0 meteres sugarral tudnak kanyarodni
raadasul alapvetoen nem kozutakon kozlekednek hanem a jardan
de majdnem jo volt amit irtal:)

jamahás 2008.05.30. 21:06:03

Bennem egy kérdés merült fel. hogy tudta a motoros élve megúszni azt, hogy elrepült a kétszázzal menő motorjáról?

Az igazi Trebics 2008.05.30. 21:06:59

"Ezzel együtt az elsőbbség akkor is elsőbbség, ha vadászrepülővel hajtanak ki elém."

Létezik egy Legfelsőbb Bírósági Határozat, ami alapján - az ügy összes körülményére figyelemmel - ha a suzukisnak esélye sem volt észlelni a közeledő motorost, zárulhat az ügy a motoros kizárólagos felelősségének megállapításával.

Reggie 2008.05.30. 21:07:31

jamahás 2008.05.30. 21:06:03

nemtom. motorversenyen hogyan elik tul a bukast?

Reggie 2008.05.30. 21:08:46

"A Yamahát a tűzoltók választották le a Suzukiról, majd kiszabadították az autó sofőrjének holttestét a roncsok közül."

a langlovagok.hu-rol masoltam.

Tehat az mar biztos h a motor jobb oldalrol belegyogyult a kocsiba...

Attila 2008.05.30. 21:20:31

Pont ilyen baleset volt nem rég a Hungária körúton. A sofőr ott is meghalt.

Közlekedőként külön állatfajnak tekintem a motorosokat. Nem feltételezem, hogy betartják a szabályokat. Talán sikerül megúsznom, hogy megöljek egyet vagy engem öljön meg egy.

0xFFFF 2008.05.30. 21:26:52

Ki az a fasz, aki ilyen bejegyzést ír ?! Csak nem egy 20 méteres fékcsíkot húzogató motoros, aki gondosan közlekedik a balaton partján, természetesen 50 km/h sebességgel maximum, de akkor már megcsúszott a gáz is, mert inkább 30 km/h-val totyorog. Ja ! MM ! Mert hülye azért nem vagyok !

Hát a suzuki meg olyan autó, hogy ha az anyósülés felől éri a szél, akkor a sofőrülésen ülő meg szörnyethal és az egész autó gombostűfej méretűre gyűrődik. Hangulatkeltés mi ?! Csak tarkólövés után engedni ki minden motorost a közutakra, akkor is csak riga mopeddel !

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.05.30. 21:27:49

A szuzukis papák (nyáron is kalapban az autóban) tipikusan az életveszélyes közlekedés mintapéldái.

Jellegzetes a "60 éve van jogsim, te semmit nem tudsz a vezetésről kisfiam" hozzáállásuk és a már kilóméterekről kiszúrható idióta vezetési stílusuk.

Legalább annyira el tudom képzelni, hogy a papa a játékautójában azért kanyarodott ki az elsőbség megadása nélkül az motoros elé, mert felsőbbrendűsége teljes tudatában biztos volt benne, hogy majd a motoros hülyegyerek szépen lelassít és megáll neki, hiszen ő az utak őszhajú királya; mint ahogy azt is, hogy a motoros srác nem 50-el haladt lakott területen belül, de nem is számított arra, hogy a szuzukis ördög az utolsó pillanatban majd kivágódik elé.

Két dolog biztos. Egy mind a ketten éppúgy lehettek hibásak a balesetben és hogy az indexes publiciszta súlyos etikai hibát vétett a vétkes megtippelésével, de főleg azzal, hogy ezt a fantáziálását még publikálta is.

Egyet értek a poszt írójával.

Még annyit, hogy nap-mint nap legalább annyi szabályosan közlekedő szuzukis papát látni az utakon, mint motorost.

yeahhh 2008.05.30. 21:28:12

Attila: a Hunária krt - Hős u. sarkon annyi volt a különbség, hogy a sofőr oldalán (bal első ajtónál) csapódott az amúgy dögnehéz motor (Harley) az autóba.

yeahhh 2008.05.30. 21:29:18

Bocs: Hunária=Hungária

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.05.30. 21:30:21

Fehérke, téged kéne tarkón lőni, nehogy még szaporodj is. A suzuki játékautó, törik mint a ropi, bármely irányból is találják el. Talán még egy jobb csúzlival is totálkárra lehetne lőni egyet.

0xFFFF 2008.05.30. 21:32:47

Skulo fiam ! Ne ugass hülyeséget, mert anélkül is látszik rajtad a születés előtti oxigénhiányos állapot.

0xFFFF 2008.05.30. 21:34:35

"motoros srác nem 50-el haladt lakott területen belül, de nem is számított arra, hogy a szuzukis ördög az utolsó pillanatban majd kivágódik elé."

...és innentől a kétkerekű a hibás 100%-ban. Ez van. Magyarázhatja bárki, hogy a tata bénázott....tetszett volna 50-nel menni, akkor meg tetszett volna tudni állni ! Tetszik tun'ni nyíregyházi barátom ?!

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 21:35:08

Az itt leírtak alapján csak a motorosokkal van baj a magyar utakon, az autósok mind szabálytisztelők, türelmesek, toleránsak. Nos ha ez így van, összetépem a motorjogsim, és felgyújtom a motoromat a darabjaival.

Csak azt tudnám, hogy miért vagyok letolva lakott területen belül mindig..:)

Káposztakukac 2008.05.30. 21:36:29

miért ne lenne hihető, h egy kis homlokfelületű nehéz motor egy mondjuk öreg, oldalmerevítés nélküli suzuki ajtaját átvágta? ha jön 300kg mondjuk csak 50km/h val, akkor az a 2 mm vas meg egy kis kárpit nem akadály.

sk 2008.05.30. 21:36:57

Én egyszer már majdnem kinyírtam már egy ilyen motorost (vagy ő engem).
Kikanyarodtam a Szentendrei-útra, előtte visszapillantóval gondosan visszapillantva, semmi, fej hártafordít indítás közben, néz hátra, néz elsohanó indexek, néz index nélküli sávváltók, semmi, besorol sávba, semmi, majd ebben a pillanatban kb. 0.5 centire elrongyol mellettem egy ilyen baromarc ezerrel.
Valszeg a legbelső sávból érkezhetett, simán képtelenség volt felfedezni.

Ezek után kurvára fel volt háborodva, mutogatott hátra, hogy én biztos ki akartam nyírni őt.

Szóval aki itt hangulatot kelt, az az, aki szerint egy 20 métert fékező motoros nem ment gyorsan akkor, amikor kettészelt egy Szuzukit úgy, hogy a túloldalt ülő vezető azonnal meghalt. Biztos nem ment gyorsan az 50-hez képest, persze.

jamahás 2008.05.30. 21:39:36

Hogy a tények rögzítésre kerüljenek: csak Euro 2,3-as motorokat lehet eladni, amiben *van* katalizátor és keveset szennyez; az eladott motorok megfelelnek a hangkibocsátási előírásoknak is. (Hogy a tulaj mit tesz a gyári dobbal, az más kérdés. Ennek ellenőrzését rendőreinktől két nyugdíjasverés között nem várhatjuk el.)

A legtöbb modell kapható ABS-es változatban, más kérdés, hogy a felár miatt talán ezek nem annyira jól fogynak.

Terveüdekszi 2008.05.30. 21:39:49

Azért ismerve némely autós "szétnézési" szokásait, erősen az a gyanúm, hogy ebben az esetben kettőn állt a vásár. Motoros állat üzemmódban jött, szuzukis nyugger bácsi meg szétnézés nélkül kiment. Szerencsétlen véletlenek sorozata. :-S

Más: Maxi riszpekt annak a motorosnak, akivel ma reggel találkoztam a 2/a-n. Végig betartotta a sebesség korlátozásokat, nem vol még zászlója sem. Amikor a dugóban araszoltunk, ott volt a sorban, nem előzött a záró vonalon. Mikor félre tudtam húzódni hogy elengedjem, megköszönte. Ilyen motorosok kellenének mindenhova. Ja, és egy gyönyörű Harley-val volt.

0xFFFF 2008.05.30. 21:40:29

"Csak azt tudnám, hogy miért vagyok letolva lakott területen belül mindig..:) "

...hmmm. Talán mert unják a verdások, hogy a szaggatott vonalat hiszed sávnak és hajszálra a tükröktől húzol el. Ettől elég ideges lesz mindenki.

Trebitsch 2008.05.30. 21:40:36

Imbolygó Hollander úr kérem: ez tévedés. Nem csak a motorosoklal van baj a magyar utakon.
De azokkal viszont mindig.

A motorfelgyújtás, az jó ötlet. :)

0xFFFF 2008.05.30. 21:41:36

"Más: Maxi riszpekt annak a motorosnak, akivel ma reggel találkoztam a 2/a-n. Végig betartotta a sebesség korlátozásokat, nem vol még zászlója sem. Amikor a dugóban araszoltunk, ott volt a sorban, nem előzött a záró vonalon. Mikor félre tudtam húzódni hogy elengedjem, megköszönte. Ilyen motorosok kellenének mindenhova. Ja, és egy gyönyörű Harley-val volt. "

És igen ! Vannak ilyenek ! És nekik tényleg max. respect ! Ezeket az ember örömmel engedi el, mert negérdemlik.

Terveüdekszi 2008.05.30. 21:46:01

Nem sokkal utána érkezett egy robogós. Természetesen csutka gázzal cikázott az autók között. Tipikus pöcsköszörű volt.

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 21:46:12

0xFFFF:

Ha ott mennék nem "tolnának le". Azt hittem elég egyértelmű

Trebitsch úr:

Szerintem meg mindig másokkal van baj.
Persze az más kérdés, hogy a szabályos motoros vhogy nem feltünő. Mint ahogy a szabályos autós sem.

candur 2008.05.30. 21:46:31

Balatonfűzfőn van nyaralónk, nyáron szeretünk ott. Az estéket kellemesen tönkreteszik a motorosok. Az biztos, hogy ha én olyan hangosan hallgatnék zenét, amilyen zajosan száguldoznak egy perc alatt kint lenne a rendőr. Ráadásul most adták át az elkerülőt arrafelé. Ha nem ott lakik mi a fenét keresett a motoros a 71-esen? Ja persze az elkerülőn senki előtt nem lehet gizdázni.

vegyész 2008.05.30. 21:47:20

Baze, 90 méteres féknyom! Legalább hangsebességgel ment a srác:

"Lámpaoszlopnak csapódott egy ukrán rendszámú motor szerdán délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Komorón. A 4-es főúton Fényeslitke felől Tuzsér felé haladó két kamion előzni kezdte azt a járművet, amely előttük jobbra akart kanyarodni, ám a mögöttük érkező Kawasaki motor a kamionok bal oldala mellett elhajtott, s az út bal oldalán egy beton lámpaoszlopnak ütközött. A Kawasaki váza eltörött. A motornak több mint 90 méteres féknyoma volt. A Kawasakit vezető férfit a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A műszaki mentésben a záhonyi tűzoltók vettek részt."

0xFFFF 2008.05.30. 21:47:42

Kedves Hollander !

Rossz hírt mondok. Az ember agya átlagol, általánosít. Ha 10 mocisból kilenc ott megy, paraszt, stb., akkor a maradék egyre is ezek a jelzől fognak illeszkedni az autósok agyában. Ilyen az emberi elme.

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 21:49:55

sk:

Jó történet, csak nem példa semmire.
Én estem már át 50-nel szinte fékezés nélkül autón, mert álmomban se gondoltam volna, hogy nyíl egyenes úton index nélkül balra kanyarodik velem szemben.

Késöbb kiderült, hogy szinte vak az öreg, de hát tuti én mentem túl gyorsan.

Halkan jegyzem meg, hogy annál a temponál egy rendes horpadást se tettem az autóra, igaz nem Suzuki volt.

bazalt 2008.05.30. 21:50:31

Gyakorló (18 éve) motorosként maximálisan át tudom érezni mindkét fél részéről a dolgot. Annó nekem is volt részem hasonlóban, csak éppen egy MZ-vel, és nem száguldoztam, és a másik egyértelműen nem adott elsőbbséget (stoptábla alól jött), és senkinek nem lett baja (egy kicsit azért megütöttem magam). Na azóta k***ra figyelek ha keresztező úton egy autóst látok feltűnni, tökmindegy hogy jobbról v. balról, hogy van-e stoptábla vagy nincs. Mivel azóta továbbléptem az MZ-ről (történetesen pont ezresem van), én is tudom hogy milyen érzés ha valaki gyorsan megy. Csak éppen azóta jobban odafigyelek másokra - nem is volt azóta balesetem. És én még szerencsésnek mondhatom magam, mert csak pár zúzódás árán tanultam meg a leckét. A Yamahásnak ez egy "kicsit" többe fog fájni. És annak ellenére hogy motoros vagyok, időnként én is szívesen kiosztanék 1-2 tockost az egykerekező, vagy éppen a motort feleslegesen bömböltető marháknak...

Trebitsch 2008.05.30. 21:51:17

Kedves Hollander úr,

az a helyzet, hogy pont fordítva áll a helyzet. A szabályosan közlekedő motoros az, amelyik feltűnő, de nagyon.
Mint egy fehér holló, nagyjából.

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 21:52:22

0xFFFF:

Tisztában vagyok vele. De remélem az autós társadalom is csak annyira sértődékeny ellenkező esetben mint én:)

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 21:54:23

Trebitsch úr:

Akkor csak én vagyok annyira privilégizált helyzetben, hogy elég sok szabályos motorost látok?

Bár mellé kell tennem, hogy sajnos majmot is.

300 2008.05.30. 21:55:22

A poszt elérte célját. A tények teljes körű ismerete nélkül folyik a gyalázkodás. Az azért visszanézhető, hogy az autósok lelőnék a motorosokat, a motorosok meg próbálnak higgadtan érvelni. Ugye, 0xFFFF?

mikipeti 2008.05.30. 21:58:49

Egy jó sofőr számít arra is, hogy a másik esetleg hülyeséget csinál. Persze nem minden baleset kerülhető el, de nagyrészük biztosan.

Minap láttam egy balesetet, egy taxis ment neki egy parkolásból kiálló kocsinak. Simán megállhatott volna, látszott, hogy a kiálló autó bénázik, de ő csak ment, elvégre neki van elsőbbsége.

0xFFFF 2008.05.30. 21:59:33

300 !

Azért az visszanézhető - számos köztéri kamerán - hogy mit művelnek a kétkerekű idióták tavasztól őszig és amint eltűnnek ősszel, furán nincs ilyen blog postnak létjogosultsága. ...és tény, hogy egy autón úgy esett át a motor, hogy a vezetője - a koccanással ellentétes oldalon - szörnyethalt. Tipikus szerintem is, sőt életszerű, hogy a kétkerekű barom tolta a motorját és így az elékanyarodó, talán tényleg suta öregembert úgy eltalálta, hogy az megmurdelt secperc alatt. Tényleg nem egyértelmű...témyleg kell ide egy kálámbó hadnagy, de nem is egy ! 100 !

Trebitsch 2008.05.30. 22:00:06

Hát, Hollander úr kérem: tartok tőle, hogy nem egyforma a szemüvegünk.
Én úgy látom, túlnyomó többségben vannak az agyatlan, szabályokat semmibe vevő motorosok.
És ezt a motoros társadalom hallgatólagosan elfogadja. Csak kifele zártok össze.

Hogy egyetlen, ámde konkrét példát mondjak: motoros körökben nem ciki az üvöltő, eszetlenül hangos kipufogó. Legyen Akrapovic vagy akármi: több ezren riadnak föl minden éjjel miattatok, csak itt a szűk környéken.
Tudom, én vagyok a hibás, rossz helyen áll a ház.

0xFFFF 2008.05.30. 22:02:01

Kedves Hollander !

Félreértés ne essék ! Tisztán látszik, hogy az autósok is bénáznak, nyilván mert emberek, azok is lehetnek éppen figyelmetlenek, mert este sem vacsora nem volt, sem más (mondjuk egy jó film a private goldon), de ha olvasol nagy autós balesetekről, akkor ott mindig van egy olyan résztvevője a balesetnek, aki Jani névre keresztelődött amint jogsit kapott és tolta a gázpedált a hűtőig. :) Na ezek barmok. 2 kerékkel és néggyel is.

golfozó 2008.05.30. 22:07:46

A motorosok olyanok a közlekedésben, mint a cigányok a bűnözésben. Nem mondhatjuk azt, hogy minden cigány lop, de a tapasztalat mindenképpen arra mutat, hogy nagyon-nagyon vigyázni kell velük. Azt sem mondhatjuk, hogy minden motoros szabálytalan, csak hát ez a fránya tapasztalat, ugye...

bazalt 2008.05.30. 22:07:48

Kedves Trebitsch! (gondolom, az igazi :) )

Én motoros vagyok, és mint kifejtettem, én is nagyon utálom aki feleslegesen bömbölteti a motorját. BTW, olyan körök, ahol nem ciki a feleslegesen hangos kipufogó, autósok között is vannak ám. Nem azon múlik hogy két- vagy négykerekű a jármű, hanem a jó magyar "szarok a másikra" mentalitáson. Ami mellesleg nem csak a közlekedésben érhető tetten.

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 22:08:25

Trabitsch úr: a motoros társadalom lehet, hogy elfogadja, de én voltam az egyetlen aki pártját fogta annak az autósnak, aki megfordulás közben majdnem föllökte az egyik kollégát. Nos a kolléga 150et ment lakott területen.

Egyébként nem látok olyan nagy különbséget a motoros és autós társadalom között, ha egymásnak kell feszülni.

Ha költözni készülsz ajánlom a szomszéd házat. Én vásárlás után kitömettem a nyitott dobot. Fasznak ordít ha pihenésképpen motorozni akarok...

Egyébként ha már itt tartunk: szerinted mi a megoldása "belülről" a "motoros-problémának"?

300 2008.05.30. 22:10:43

0XFFFF! Nem tudom, miért "jogosabb" a motorost káromolni, még ha 200-zal is ment volna, mint a suzukist, aki nem, vagy figyelmetlenül hajtott ki elé? Azt tudom, hogy az autósokat akkor is irritálja a motoros, ha teljesen szimplán csak előregurul 5-tel a pirosnál, stb. A motorosok között egyébként pont annyira ciki egy ordító kipufogós egykerekező seggfej, mint az autósok között az ültetett, sötétüveges Golf II-es kisfiú a 2000W-os szubbasszus ládával meg a nyitott kipufogójával. Az agresszív bömisekről, a kanjától kapott lexusával parázó szőkecicákról és egyebekről nem is beszélve.

Bandi 2008.05.30. 22:12:22

Érdekes, hogy ilyen vita alakult ki. Nekem pont fodított bajom volt a cikk szövegével, mint a szerzőnek. Szerintem egyértelműen azt fogalamazza meg a rendősrésg közleménye, hogy valószínűleg a bácsi volt a hibás, mert nem adta meg az elsőbbséget.. A szöveg kifejezetten védi a motorost, fékút egyéb hülyeség, és az ahomályos formula utal, hogy egyéb tisztázandó körülmények.
Számomra elképzelhetetlen, hogy 50 km/h val haladó motoros beesen a sofőr ölébe. Eldönt, csúszik, nekikoccan a keréknek.
Ha viszont gyorsabban ment a motoros, akkor már a KRESZ azt mondja, hogy ő a hibás, mert az elsőbbség megadásánál nem elvárható, hogy számítsak arra, hogy valaki lakott területen 100-al jön.
A rendőrség közléménye szerointem káros, ahogy mostanában annyi más cikk is, mert még mindig keni a felelősség kérdését.
(Egy példa: a zebrán gyalogost gázoló teherautó sofőrje nem volt ittas, szólt a minapi hír. És? Valamint nem evett harcsapaprikást reggelire és felesége neve nem Matiild. Akkor már nem is vétkes? Nem ölt embert?)

Trebitsch 2008.05.30. 22:13:23

Kedves bazalt,

természetesen, az igazi. :)
Az autósok hangos, kiherélt kipufogójt is utálom, de azért abból nagyságrendekkel kevesebb van, mint kihrélt motorkipufogóból. Olyan "autós kör" meg, ahol nem ciki a környezet szennyezése zajjal... Hát én olyat nem ismerek. Szerencsére.

Ezt a "feleslegesen hangos kipufogó" dolgot viszont nem értem. Mikor lehet indokoltan hangos (közúton, nem versenypályán) egy kipufogó?

Vérnűsző Barom 2008.05.30. 22:14:25

Az előítélet remek dolog! Nem kell szegény fogalmat bántani, ugyanis neki köszönhetjük, hogy eligazodunk az élet számunkra részben, vagy teljesen ismeretlen területein...

0xFFFF 2008.05.30. 22:15:03

300!

Azért, mert ha 50-nel megy, meg tud állni és nincs hír. Számítani kell a közlekedésben bármire. 200-nál arra számíthatsz csak és kizárólag, hogy szerencséd lesz. Semmi másra. Ne tölts ki IQ tesztet, motorozz !

Igen, irritál az előregurulás. Csak azért, mert eddig kétszer vehettem meg az egyébként gyári tartozékként az autómra szerelt elektromos és fűthető tükröt 40000 HUF-ért, ami 80000 HUF plusz az új autó árához, csak azért, mert egy seggfej előregurult. Egyik sem állt meg betétlapozni, hanem szépen lelépett mindkettő. Mellettem ti nem gurultok sehova azóta. Figyelem a drága tükröt és ha jöttök bal oldalon, balra kitekerem a kormányt és gurulok összezárni, ha jobbról, akkor ugyanez ellenkező irányba. Guruljatok máshol, máskor, más pénzén. ...esetleg a sajátotokén.

0xFFFF 2008.05.30. 22:16:59

"Vérnűsző Barom 2008.05.30. 22:14:25
Az előítélet remek dolog! Nem kell szegény fogalmat bántani, ugyanis neki köszönhetjük, hogy eligazodunk az élet számunkra részben, vagy teljesen ismeretlen területein... "

Ötös ! Szépen megfogalmazva, tömören és igazan ! :)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.05.30. 22:17:38

300!

Azért, mert sokkal jobban vétett a szabályok, és ezzel együt mások túlélési esélyei ellen. Ha elém kijön a "papa" (nem vagyok motoros, tehát autóval), és 50-nel megyek, akkor símán bele tudok ugrani a fékbe, és tudok akkorát lassítani, hogy ne öljem meg. Ha mindezt kétszázzal teszem, akkor lényegesen kisebb az esély. Ráadásul első esetben még szabályos is vagyok , tehát nyugodt(abb) a lelkiismeretem.

0xFFFF 2008.05.30. 22:18:32

300 ezt soha nem fogja megérteni. Neki a 300 az élet értelme. Itt állt meg a növésben.

Trebitsch 2008.05.30. 22:18:46

Hollander úr kérem,

nem tudom, mi lenne a megoldása a "motoros-problémának". Ahogy egy csomó másnak sem.
Ilyen világmegváltó dolgokkal nem szoktam foglalkozni, sokkal földhözragadtabb vagyok.
Beérném annyival is, ha valahogy megoldható lenne, hogy minden motorosnak földugják a seggébe tövig az üvöltő kipufogóját, amivel fölver hajnali kettőkor, a legszebb álmomból.
De egyelőre még ennek a megoldásán is dolgoznom kell kicsit. :)

avenarius 2008.05.30. 22:19:50

szerintem ebből a hírből az derül ki, hogy a suzukis a felelős. pont.

solesz 2008.05.30. 22:22:23

két nappal ezelőtt a hungárián egy motoros egykerekezett két-három lámpától való indulásnál egymás után. majd, ha azt látom, hogy az autós kétkerekezik, akkor majd vissza lehet térni az "autós sem tartja be a szabályokat" c. motoros-kórus dalhoz.

minden második motornak felhajtott hátsó rendszámtáblája van. vajon miért? segítene megmagyarázni valamelyik motoros? remélem aerodinamikai eszmefuttatással lesz elmagyarázva, mert azt nagyon szeretem.

minden második motoros megköszöni, ha félrehúzodok, amikor a sávok között jön. pedig én csak a tükrömet féltem, ami egy középkategóriás autónál (ford mondeo) 70-90.000 Ft (fűtött, motoros, színre fújt). pont annyi, mint amennyibe a robogó került, amivel leverték.

jelen balesetnél a szakértő majd megállapítja a motoros sebességét. a kis felületű mozgó tárgy sebességének megbecsülése nagyon pontatlan.

a suzuki sofőrje vétlen abban az esetben, ha a motoros túllépte ~100-120 km/h sebességet. (30 m/sec)

Normál esetben 150 m-re levő közlekedési eszköz városon belül, 13-15 mp-re van. ha ez csak 4-5 mp, akkor 7-8 mp hiányzik. ennyi idő alatt gyorsul a mi autónk 30-50-re.
ha nem érzed az időket, kezd el magadban számolni. tanulságos lesz.

szívesen belinkelném a budai rakparton kettészakadt motoros esetét (nem teszem).pedig nem ment gyorsan. megpattant szerencsétlennek a motorja, felugratott a járdára és egy oszlop elkaszálta. pedig szabályos volt.

de éppen emiatt is kellene, hogy visszafogja magát minden vad motoros.

hidalgo 2008.05.30. 22:23:57

én még soha nem ültem motoron (nem is különösebben vágyom rá), ellenben suzukis volnék. azt szintén senki nem vette figyelembe, hogy az említett suzuki a régi, vagy az új típusból való volt. én vezettem mindkettőt, és elég jelentős a különbség a két kasztni között. továbbá egy 1 literes utcai gép súlya mennyi is lehet? 150-180 kg? ez biztos függ attól, hogy speed, vagy túragép. javítsatok ki ha nem annyi. pont ma láttam egy 990-es KTM-et, hát az akkora mint egy smart (csakhegyesebb és sokkal gyorsabb) szerintem nem kell túl gyorsan menni egy ekkora motorral, hogy szétküldjél mondjuk egy régi szuzit. mintha téglával dobálnánk A/4es papírlapot.

cseper 2008.05.30. 22:25:52

Eltekintve attól hogy ki a hibás. Ha a motoros helyében vagyok elrántom a kormányt. Igy a szuzukis nem hal meg és ha szerencsém van csuszva lassulok le. Bár ha nem fékez lehet hogy elmegy előtte, valószínű bepánikolt.

Secnir 2008.05.30. 22:27:39

1. gyakran motorozom. yamaha. 50 ccm.
de én sem tartom be asebességhatárokat, néha megyek 70-nel is.
2. 800ccm-es egyes matiz. autópályán 150 klímával.
de csak annyi, több nem. na, az nem tartja fel a forgalmat.
3. fékezés esetén 20m féknyom azt jelenti, hogy akkora volt a fékerő ELLENÉRE a sebesség, hogy fékhatás nem lépett fel, csak a csúszóerő. gaykorlatilag a motoros 30m-el előtte vette észre a szuzit, fékezett 20m-t, de belecsapódott. tehát a szuzis benézte a dolgot, a motoros meg alacsonyan repült.

300 2008.05.30. 22:29:47

0xFFFF! Számítani kell a közlekedésben bármire, Te írtad. Csak a motorosnak, a suzukis papának nem? Mert azt tudjuk BIZTOSAN a rendőri jelentésből, hogy az öreg nem adta meg az elsőbbséget. Hoppá.
Az előregurulást meg nem a letört tükrök miatt nem vagy képes elfogadni, hanem azért, mert nem Tudod elviselni, hogy a motoros eléd menjen. Egyszerűen szétvet tőle az ideg. Méghogy valaki Te eléd!

Jacint70! Nem hiszem, hogy egy ilyen esetben, ahol vélhetően mindketten alapvető szabály ellen vétenek, érdemes különbséget tenni. Esélyekről meg a lovin...

nondebr 2008.05.30. 22:30:55

Ha egy motoros 80-100 km/h-val csapódik be egy autóba, úgy átrepül rajta, mint a győzelmi zászló.
Ami a motorversenyzőket illeti, hát azokon nem hétköznapi motorosruha van. Ez azon is látszik, ahogy a motorról leszállva mozognak. Illetve mint valami páncélos lovag, kacsáznak. Valamint őket rendszeresen oktatják bukástechnikára is.
Én lassan 35 éve motorozom. És 25 éve vezetek személyautót. A motor nem luxuscikk, hanem a munkábajárás eszköze. Az utóbbi 3 évben 4 hasonló balesetem volt. Valamennyi esetben a rendórségi eljárás az elém hajtó autóst találta hibásnak. Egyetlen esetben sem állapítottak meg nálam sem abszolút, sem relatív gyorshajtást. A legutóbbi esetnél 32km/h volt a sebességem, mikor egy VW Golf hátsó ajtajába csapódtam. Az utolsó pillanatban elrúgtam magam a motortól, így jónéhány zúzódással, és egy tropára ment 125ccm-es Yamaha motorral úsztam meg. A motort a tűzoltók műtötték ki a Golf hátsó ajtajából. Pedig csak 130kg a tömege.

nondebr 2008.05.30. 22:33:01

Hidalgo: egy ezres moci inkább 250-280 kiló. De inkább 300 fölött van.

x 2008.05.30. 22:34:18

Bazalt:
A gyalogosok le vannak tiltva az uttestrol. A motorosok jelentos resze sem odavalo. Ugyanaz a kategoria mint a quad. Igazabol sehova sem valo, mert ha nem az uton megy, akkor az erdoket dulja szet a termeszetvedelmi teruleteken. Igazabol a versenypalyat leszamitva sehol sincs helyuk. Csak kart okoznak mindenhol :( Na jo ez kicsit demagog lett, de tenyleg elegem van beloluk.

Jamahás:
A motorok jelentos resze ketutemu. Robibol van egyaltalan negyutemu? En meg nem lattam. De persze orulok hogy fejlodnek a motorok is. Sajna nemelyikbol ugy dol a maro kek fust, hogy latni sem lehet tole. Ehhez kepest az en autom hegyilevegot pofog ki, a hangja meg olyan, mint ha a Yamahat elasnad 3 meter melyre a fold ala es ott porgetned. Tovabba ha ralepek a fekre, megall, ha felrerantom a kormanyt, kanyarodik, nem borul fel.
Nem tartom korrektnek, hogy tolem, mint B kategorias urvezetotol, aki hivatalosan nem kaptam oktatast a motorok limitalt manoverezesi kepessegeibol, elvarjak, hogy tisztaban legyek azokkal, es ha rosszul itelem meg a helyzetet, felelosse tegyenek.

A motort sokkal nehezebb eszrevenni mint az autot. Nem azert 50 a sebesseg-korlat, mert 51-nel leesne az auto az utrol, hanem hogy legyen ideje mindenkinek eszlelni a masikat es megtenni a szukseges intezkedeseket. Na es kik hajtanak gyorsan szinte mindig... Na kik. Pont akik a legveszelyeztetettebbek, akiket alig lehet latni amugy is.

szultán 2008.05.30. 22:34:31

motorral és autóval is nehezemre esik betartani az 50et.
de nem betartani az 50et és gyorshajtani az két dolog.
9 éve a Balatonnál a 7esen, főúton 70-nel mentem, egy stoptábla mögül kijött elém keresztbe egy kocsi, satufék, 15 méter féknyom aztán bumm a bal oldalába.
átszálltam fölötte és kb 15 méterre landoltam a fejemen.
a kocsinak szinte semmi baja, a motorom totálkár.
a sofőr azt mondta, nem látott.

ahhoz, hogy rommá törj egy kocsit, jobbról, hogy a sofőr meghaljon benne... hmm...

motorosokat/autósokat nem szidni, csak az elmebetegeket!

300 2008.05.30. 22:35:17

Az ezres Yamaha valszeg 230 kiló plusz a motoros, aki még rajta van az ütközés pillanatában. Szegény.

Trebitsch 2008.05.30. 22:36:15

nondebr:
Itt 177 kg-t írnak. Ők gyártják, hátha jól mérték le... :)
www.yamaha-motor.hu/products/motorcycles/supersport/yzf_r1.jsp?view=techspecs

bazalt 2008.05.30. 22:38:22

Secnir: a 20 m féknyom azt jelenti, hogy blokkolt a hátsó kerék, ami amúgy minimális fékezőerőt jelent egy ezres speedgépen. Hogy a Talma-wannabe mennyire fékezett az elsővel, azt nem lehet tudni.

nondebr: 250-280 legfeljebb a vezetővel együtt. A teletankolt tömege az ezres sportgépeknek kb. 200 kg. A komolyabb túragépeknél már reális a "300 fölött", de aki olyat vesz, az nem szokott vele száguldozni.

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 22:39:33

x úr:

Ha tényleg ennyire keveset tudsz a 2kerekü közlekedésről, akkor honnan veszed a bátorságot az ilyen ítéletekhez?

Asidotus 2008.05.30. 22:40:27

"Normális ember nem vesz ekkora motort."
Ez egyértelmű, ezen nem lehet vitatkozni, aki ezt mégis megteszi, az inkább költözzön a Marsra, mert ott lehet, hogy talál is ilyet.

Trebitsch 2008.05.30. 22:42:57

imgfrm.index.hu/imgfrm/4/3/9/6/BIG_0004364396.jpg
imgfrm.index.hu/imgfrm/4/3/9/7/BIG_0004364397.jpg

Namost aki azt mondja, hogy 100 alatt ment a motoros, azt kikacagom.
Meg azt is, aki szerint normális ember itt számít egy ilyen ámokfutó vadbaromra.

x 2008.05.30. 22:43:59

Cseper:
A motoros NEM TUDJA ELRANTANI A KORMANYT! Azonnali buktaval jarna. Szepen at kell helyezni a sulypontot, bedolni, majd kanyarodni. Nagy sebessegnel olyan mint ha sinen menne, csak egyenesen tud.
Kivalo pelda erre az a hires eset, amikor a Mecsekben kinyirta egymast 2 motoros. Messzirol latszott hogy utkozni fognak, a masik meg villogott is a videozo idiotara, de az utkozest elkerulni szinte lehetetlen volt, nem is sikerult. Ez az egyik bajom veluk. Nem latszanak rendesen, nem tudnak kanyarodni, nem tudnak fekezni, csak mennek mint az allatok. Autoval is rengeteg a baleset, rengeteg a serules es a halal, mit kepzelnek a motorosok???

De most tenyleg... Az autonal ugye van a renszarvas teszt... Nagy szegyen ha egy auto nem megy at, mint pl a Logan, tobb peldat nem is tudok. A motor meg default bukik, eselye sincs, mind fizikailag keptelen ra. Alkalmas egyaltalan kozuti kozlekedesre?

jkhjuklihj 2008.05.30. 22:44:28

nemrég próbáltam kiszedni egy embert egy összetört suzu stiftből

én betiltanám azt a szart
mármint a suzuki stiftet

papírmasé ganyé

Trebitsch 2008.05.30. 22:47:07

jkhjuklihj: papírmasé ganyé, ja. Ez is kiflibe hajlott.
Vajon mennyit véd egy motorbicikli?
Azt is betiltanád?

bazalt 2008.05.30. 22:47:43

x!

A gyalogosok nincsenek "letiltva" az úttestről. Láttam már 2x4 sávos úton is gyalogost átsétálni, és nem zebrán.

"A motorok jelentos resze ketutemu. Robibol van egyaltalan negyutemu?"

Na ebből látszik hogy fingod nincs, csak fikázol a vakvilágba. FYI, igen, robiból VAN négyütemű, már jó ideje, és egyre inkább olyanokat gyártanak. 150 kcm felett szinte kizárólag négyüteműek vannak. Katalizátorral. És csendes kipufogóval (gyárilag). Plusz egy kis fizika: olyan csendes sose lesz mint az autó, ahol van 3-4 méter, meg 2-3 kipufogódob hangelnyelésre, míg motoron 1-2 méter, és max. 1 dob fér el.

"En meg nem lattam."

Dehogynem, csak nem tudsz róla/úgy teszel mintha.

300 2008.05.30. 22:47:45

A képek szerint a motoros 100 felett mehetett, a suzukis figyelmetlen volt, a suzuki kasztnija meg egy bögre fos. Ebből jött össze az eset.

jkhjuklihj 2008.05.30. 22:49:06

amúgy ez egy szar kereszteződés
főleg, ha még a síneket is kereszteznéd
kenesei volnék, amúgy

0xFFFF 2008.05.30. 22:49:10

Hát ja. Papírmasé. Pláne ha buffal lövöd. Akkor 356 darabot állíthatsz egymás mellé ebből, de mind mellé még egy motorost is és átlőheted úgy, hogy a lövedék még megy 10 km-t és ott esik le. Hogy mást ne mondjak, megközelítés kérdése. ...aki érti. :)

kellemes nyálverést idióták 2008.05.30. 22:50:07

- Tudod mi az alapvető különbség Motoros és Nem Motoros között?
- A Motorost nem irritálja, hogy Te nem vagy az...

www.langlovagok.hu/html/galeria/1899.shtml
index.hu/gal/?dir=0805/bulvar/autoeg/
www.langlovagok.hu/html/galeria/2053.shtml

szarkazmus 2008.05.30. 22:50:34

Nem vicc: épp most zajlik egy motoros gyorsulási verseny szinte az ablakom alatt. Forgalom viszonylag kicsi, bőgetik a seggrakétákat rendesen. Ha 20 perc múva is itt vannak rendőrt hívk, mert azért aludnom is kellene

bazalt 2008.05.30. 22:51:29

x!

"A motor meg default bukik, eselye sincs, mind fizikailag keptelen ra."

Hát bocs, de ez konkrétan marhaság. Látszik hogy utoljára egy műanyag játékszeren motoroztál (ha egyáltalán).

jkhjuklihj 2008.05.30. 22:51:30

trebitsch
láttam, amit láttam
ugyanolyan felelőtlenség stiftbe ültetni embereket, mint trabantba

300 2008.05.30. 22:52:05

Nehogymá oda lukadjunk ki, hogy csak tankkal szabadna kimenni az útra, mert az véd meg! Akkor inkább oda, hogy ki kaphat jogsit és ki nem.

bazalt 2008.05.30. 22:52:44

szarkazmus!

Ne várj addig! A motoros társadalomnak csak jót tesz ha kivonják a forgalomból az ilyen seggfejeket!

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 22:53:45

300:

"Akkor inkább oda, hogy ki kaphat jogsit és ki nem."

Nem sokan maradnánk/tok.

Trebitsch 2008.05.30. 22:55:18

300,
szerinted ki kaphat jogsit?
Aki például itt jóval 100 fölött megy, mint ez a kretén motoros, az például rendben van?

Trebitsch 2008.05.30. 22:56:46

jkhjuklihj,

szóval uganolyan felelőtlenség stiftbe ültetni embereket, mint trabantba.
És 100+ lóerős motorra ültetni őket, az mekkora felelősségérzetre vall, szerinted?

bazalt 2008.05.30. 22:58:25

Trebitsch!

Egy repülőgép többtíz/százezer lóerős. Sőt, még le is zuhanhat. Mekkora felelősségérzetre vall akkor repülőre ülni?

0x1111 2008.05.30. 22:58:35

Az nincs benne a hirben,hogy kettevagta a motor a Suzukit. Lerepulhetett barmi a motorrol es beszallhatott az ablakon.
Ezzel egyutt szerintem is gyorsabban ment a motoros mint 50 kmph, de azert kivancsi lennek,hogy az itt gyulolkodok hany szazaleka megy 50-el lakott teruleten....
Szoval majd akkor emlegessunk fejlovest es hasonlokat, ha tudjuk a tenyeket pontosan.
Koszonom.

Trebitsch 2008.05.30. 22:59:54

szarkazmus,

keresd ki a nálatok illetékes helyi rendőrkpitányság telefonszámát, és azt hívd. Ott az ügyeletes tiszt tud intézkedni úgy igazán, ami annyit jelent, hogy kiküld egy járőrautót, amitől az agyatlan seggfejek máshova mennek motort bőgetni.
Ha vársz, akkor csak rászoknak a helyre a büdösbunkók, mert úgy veszik észre, ott nem szól rájuk senki.

Trebitsch 2008.05.30. 23:01:13

bazalt,

ne keverd a repülőgép utasát a repólőgép vezetőjével. Két külön dolog. Utóbbi nagy felelősséggel, évenkénti alkalmassági vizsgával, orvosival, egyebekkel jár.
Te ugye motoros vagy? :)

300 2008.05.30. 23:03:02

Pont ezt mondom, hogy nem! Voltam versenyző-képzésen pár éve. Jött egy 17 éves srác, előző héten kapta élete első motorját anyukától, egy 1000-es Aprília sportgépet! Biztos halál! Még nem volt jogsija se, ezért csak zárt pályán mert motorozni, már ha azt motorozásnak hívjuk (esetlenkedett). Aztán volt egy jól menő újgazdag vállalkozó, 50 körül. Akkor tavasszal bement, és megvette a világ akkori leggyorsabb motorját, ami tényleg tudja a 300-at. Ő is akkor kezdett motorozni! Na ezeknek semmiképpen nem szabadott volna jogsit adni, csak 50ccm-re egy évig, aztán 250-re.

szarkazmus 2008.05.30. 23:03:56

Valaki megelőzhetett mert érkezett egy járőrautó. Persze bírságolni nem tudnak, mindegyik lelassított 50-re, aztán odébbálltak. Debrecenben lakom egy panelban, de szinte minden hétem van egy ilyen "élmény", ami baromi irritáló, főleg a zaj miatt.

x 2008.05.30. 23:04:08

Bazalt, ezt irtam pontosan:

"A motoros NEM TUDJA ELRANTANI A KORMANYT! Azonnali buktaval jarna. Szepen at kell helyezni a sulypontot, bedolni, majd kanyarodni. Nagy sebessegnel olyan mint ha sinen menne, csak egyenesen tud."

Ha van valami kerdesed ezzel kapcsolatban, a motoros kollegak biztos szivesen elmagyarazzak. (Javaslom, ne probald ki :) Vagy a fizikusok. En most mentem aludni, itt a hegyen szerencsere nem tudnak gyorsulni az idiotak, aki a koruton lakik, annak kitartast :)

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 23:04:11

Trebitsch úr:

Azért lelki szemeim elött elképzelem, ahogy egy Boing a lámpáknál túráztatja a nyitott hajtóműveit a motorosoknak hogyaszongya`: Ki a király? Jujjjj ki a király:)))

bazalt 2008.05.30. 23:04:43

Trebitsch!

Igen, az vagyok (mint ahogy párszor már kifejtettem). Te viszont azt mondtad, "ültetni". Sofőrt nem kell ültetni, ül az magától. Ültetni utast szokás.

A lényeg viszont az, hogy nem az eszköz (a motor) a bűnös, hanem az a barom, aki nem tudja ésszel használni. És aki a motort nem tudja ésszel használni, az az autót se fogja...

Imbolygó Hollander 2008.05.30. 23:05:55

300:

Felhigult a társadalom. Tod amikor az M3-as 320as Bömbi már kevés vakítani....

szarkazmus 2008.05.30. 23:05:56

Trbisch: most érkezett egy társaság, legénybúcsút tartanak, és gyönyörűen énekelnek. Visszasírom a motorosokat

bazalt 2008.05.30. 23:07:33

x!

Ezt írtad:

"De most tenyleg... Az autonal ugye van a renszarvas teszt... Nagy szegyen ha egy auto nem megy at, mint pl a Logan, tobb peldat nem is tudok. A motor meg default bukik, eselye sincs, mind fizikailag keptelen ra."

Azaz a rénszarvas tesztről beszéltél. Amit simán meg lehet csinálni a legtöbb motorral. A kollégákat nem kérdezem meg, mert magam is az vagyok, tudom hogy meg lehet csinálni. Amit nem ismersz, arról ne mondj véleményt. Jóészakát.

Trebitsch 2008.05.30. 23:08:11

Hollander úr kérem,

ez a Boeing dolog ez jó, ez tetszik... :)


bazalt,

én se a motor seggébe dugnám föl az üvöltő kipufogóját. Hanem a motoroséba, szóval egyetértünk.
Nem a motor a hülye, hanem a motoros. :)

borigabi 2008.05.30. 23:08:25

Én nem direkt véleményt nyilvánítanék, mindössze a saját motoros tapasztalataimat írom le.

Jó tíz éve történt, amikor egy sétányon - benne van a nevébn, gyalog jársz arra - egy barátommal sétáltunk, beszélgettünk. Amikor a motoros srác el akart menni hirtelen kötöttünk. Komolyabb személyi sérülés csak a barátom reflexeinek köszönhetően nem történt.

Rá pár évre egy motoros vagy 100 km/h felett, fékezés nélkül hajtott bele az apám által vezetett terepjárómba lés a nagy, masszív autó vagy 5 métert repülve szállt bele az árokba.

Pár éve épp a Feneketlen-tónál parkoltam - megjegyzem, teljesen szabályosan -, amikor egy motoros az üresen álló parkolóhelyeket kihasználva próbált jobbról "előzni" az autók között. Egyszerre csak ott volt az án autóm és durr, szarrár törte a hátulját.

De ha csak az jut eszembe, hogy nincs egy hete annak, hogy jöttem haza Lengyelországból, ezer ágra sütött a nap, a motorosok kirajzottak és több mint a fele a srácoknak se istent, se embert - illetve se sebességhatárt, se dupla záróvonalat, se forgalomtól elzárt területet - nem ismerve rajzott ki a hegyek közé.. Akkor elgondolkozom azon, ugyan miért nem szeretik az emberek a motorosokat?

Trebitsch 2008.05.30. 23:09:07

Ajajj, legénybúcsú az húzós... Legjobb csatlakozni. :)

jobbbalmind1 2008.05.30. 23:13:00

Uraim!

Eloszor is! barki volt a hibas, most vagy halott vagy komaban fekszik. Azt hiszem bunteteset megkapta tobbszorosen is. A hibas felnek sem kivanom ezt...

Masodszor. valo igaz, h itt Pesten eleg agressziv a kozlekedesi moral.. Jomagam sem vagyok egy angyal (kocsival), de egy dolog biztos. Iden meg nem lattam szabalyosan kozlakedo motorost. kb 4-5 percet gondolkoztam ezen, de nem. Oszinten! Ami szamomra a legbosszantobb, a sebessegtullepesn tul (pfff, de magyartalan), hogy a savokok es kocsik kozott cikaznak.. Ha a soffor nem szamit arra, hogy jonnek, siman rarantja a kromanyt ha egy kicsit jobbra huz a szembejovo miatt. Es aztan megint jon a vita ki a hibas...Engem talan ez zavar legjobban mostansag....

jobbbalmind1 2008.05.30. 23:13:47

Ahogy Borigabi mondja. Errol van szo, csak megelozott... :)

300 2008.05.30. 23:14:10

Borigabi! Soroljam fel gyalagosként szerzett élményeimet az autósokkal? Hogy miért nem szeretjük az autósokat? Ez legalább annyira semmitmondó lenne.

szarkazmus 2008.05.30. 23:15:27

Egyébként leírták már előttem, hogy a képzetlenség, és a rossz képzési rendszer a legnagyobb hiba. Én csak robogót vezettem, de vagy én vagyok baromi ügyetlen (lehetséges), vagy a B kategóriás jogosítvány megszerzése nem elég. Egyébként míg egyre nagyobb teljesítményű motort jóval nehezebb lehet kezelni, addig ez kocsira nem igazán érvényes.

0x1111 2008.05.30. 23:17:27

szakrazmus

Nem igazan ervenyes?
Akkor te tudnal forma 1-es autot is vezetni siman? :)

300 2008.05.30. 23:18:22

Az biztos, hogy ekkora teljesítményű járművek vezetésére (mindegy, hogy autó vagy motor), már erős pszichés rátermettség kell(ene). 1 tonnás vasak 80-nal száguldoznak. Ez önmagában óriási veszélyforrás.

borigabi 2008.05.30. 23:19:27

300, gyalog is járok, nagyon jól tudom, hogy az autósok között is vannak taplók. De motorosok között kicsit sűrűbben szerzek negatív tapasztalatoka, mint amennyi a motorok számából következne. Azt hiszem, jóval több autós van, mint motoros. Akkor miért nincs mégsem karambolos élményem autóssal szemben..???

300 2008.05.30. 23:22:55

Borigabi! Én csak az általánosítás miatt... Egyébként egy dolgot nagyon a figyelmekbe ajánlok: a motorosoknál sokkal erősebben korfüggő a balesetezési "kedv", mint az autósoknál. Ezért vetődik fel manapság egyre gyakrabban, hogy pl. 21 év alatt nem vezethet x lóerő felett, stb.

borigabi 2008.05.30. 23:28:47

300, nekem nem azzal van bajom, hogy valaki motorozik, pontosan az a gond, hogy a motorosok jó része fiatal és kevesebb a veszélyérzete, mint amire itt szükség lenne. Egyébként ha ugyanennek a fiatalnak lenne pénze hasonló gyorsaságú autóra - csak autóban egy ilyen kaliber kb. 5-10-szerese a motor árának -, akkor egy részük azzal durvulna az utakon.

Az én nézeteim nem fognak változni a hozzászólásoktól, nap mint nap a saját elméletem erősödik - sajnos -, és nem a média hatására, hanem a havi 4-5000 km, úton töltött idő miatt.

IQ light 2008.05.30. 23:43:47

Soha nem ítélkeztem vakon, előre és főleg elvtenül... de, jónéhány motorosnak ott a helye ahol van. (sic!)
Személyes esetem: 1999 tavasza, vidéki nagyváros. Megyek szépen nyugisan a hatalmas 50-60 as tempómmal (Omega B), jobbról látom hogy egy fehér Audi ki akar fordulni balra nagyívben, keresztül az én sávomon. Nyugi minden , ember kijön majd, addig még egy cigit is elszívok mire odaérek - gondolom. A következő eseménysor kb. 3-4 másodperc történése:
Haladok, Audi orra ki, megáll, aztán elindul. Ahogy átért a szembejövő sávba, és a haladás irányában egyenesbe került (velem szemközt) megpillantok egy fekete tömeget mögötte. Cikázás jobbra-balra aztán vissza jobbra, majd durr bele az Audi hátuljába. Lesek mint a moziba, mire a tárgy az ütközéstől felcsapódik és a levegőben repül át az én sávomba. Agyamban pillanatok alatt feldereng egy esemény, ami arról szól hol Gál J Zoltán, valami országgyűlési akárki nemrég - pár éven belül - Tiszaújvárosnál karambolozott a páncélozott Mercijével. Valami motoros ügy, a lényege az volt hogy a a motor ráesett a Mercire. Mivel Gál Úr a 600 SEL hátsó ülésén utazott így csak a sofőr és az anyósülésen ülő kormányőr halt meg. Na ez átvillant rajtam, és ösztönösen - de már tehetetlenül - beleálltam a fékbe, becsuktam a szemem, kitámasztottam és vártam. Másodperc sem lehetett és durr. Mákom volt. A motor elém esett le és csak nekiütköztem. robaj, csattanás, durranások. Kiszállok, kóválygok. a motor (1200 KAWA) lángokban. Autók állnak meg, valaki poroltóval rohan, én le az út mellé, hívom a 112-t. Beszélni sem tudok csak ordítok. Felnézek, motoros az út menti beton villanyoszlopon lóg élettenül. Fehér Audis őrjöng, mi ez, mi történt nem látott semmit. Hiszek neki. ÉN SEM LÁTTAM SEMMIT. Tűzoltók, mentők police, teljes útzár. Sírok. Nem szégyellem. De élek. Gál van az eszemben, akihez berepült a motor és szörnyethaltak az elöl ülők. Omega B, (nem kicsi autó) totálkáros. Lebontva az egész eleje, meg egy kis égés itt-ott. Mentőorvos nézi motorost. Semmi esélye nem volt, mondja. Jobb karja leszakadva, a bőrruha tartja csak.
Pár perc (12-15?) kezdek nyugodni. Közlekedésiek egyik vezetője a helyszínen, ismerősöm. Odajön pár szót váltunk, mondom neki: Imi semmit nem láttam, csak 2-3 másodperc lehetett amig észleltem a dolgokat. Rendőr mondja, ne csodálkozz, az ütközés pillanatában beragadt a kilométerórája a motornak. 205 km/h.....

Ember az ilyen? Városban 205 km/h !!!!!!! Cca. 57 méter másodpercenként, csak az ütközés pillanatában.

Azt hiszem ezek után ítélkezhetek.

Raistlin 2008.05.30. 23:46:27

Kedves Trebitsch, 0xFFFF!

A létező legrosszabb eset, ha a hülyeség kitartással párosul. Számos ostoba hozzászólásotok remekül példázza ezt az ősi bölcsességet. Rendkívüli erőfeszítésetekhez pedig ezúton is gratulálunk.

baranyp 2008.05.30. 23:55:42

Felvilágosítom legtöbbeteket,aki motoros az leginkább szabadidejében ül kétkerekűjén,egyébként autót vezet.Nem külön állatfaj,nem hülyébb vagy okosabb mint aki csak autót vezet.Maximum motorról is megtapasztalja a járműforgalom viszontagságait,a csak autót vezetőknek pedig ez nem adatik meg.

hidalgo 2008.05.31. 00:06:23

köszi a válaszokat. vegyünk akkor 200 kilós átlagot csak a motorra. 200 kg min. 50 km/h sebességgel. nem vagyok fizikus, de nagy a képzelőerőm, és mint látjuk ez a papír szuzuki. azért az új ennél többet bírt volna. x: a mercedes A osztály is megbukott anno a rénszarvasteszten: ezért nem kell olyat csinálni amihez nem értesz...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.05.31. 00:13:04

a poszt akor lenne n é m i l e g jogos, ha a cikk címe az lett volna: 'Újra gyilkolt egy ámokfutó motoros'

...pedig pont ez történt

Perillustris 2008.05.31. 00:26:45

A legszarabb azoknak a motorosoknak lehet, akik emiatt a - nem alaptalan - beidegződés miatt szívnak, pedig ők normálisan vezetnek. Egy munkatársam adta már el emiatt a motorját.

Szóval tényleg nem kicsi a baj, hiszen első motorként ráülni egy 600cm3-snél nagyobb gépre óriási felelőtlenség, talán meg sem kellene engedni.

Egy helyszínelő nyilatkozta nemrég, hogy rengeteg balesetnél a motorban csak 50-200 km-nél áll a számláló.

Szomorú, mert nem kéne így lennie.

saszla 2008.05.31. 00:43:37

Nem láttam a balesetett, csak a képeket. Az biztos nem 130 km/h volt. Kicsit több. Mindketten hibáztak. Egy ember meghalt, a másik sem biztos hogy megmarad, vagy ha mégis, lehet nem épül fel teljesen. Sokat motoroztam, de most teherautót vezetek, látom mind a két oldal baromságait az utcán, hallgatom társaságban, attól függöen éppen kik között vagyok. Unalmas.
Kedves autósok! Mindenki fel akar kelni másnap reggel is. A motorosok nem angyalok, de ti sem, én sem. De ők nagyon törékenyek, ami nekünk egy koccanás, nekik tolókocsi.
Kedves motorosok! Jobbról nem kéne elözni, pláne nem teherautót. Lehet hogy hihetetlen de nem lát titeket. Személyautó jobb tükrében sem sokkal rózsásabb a helyzet. Ott van egy kis holttér.Szar amikor valaki a "hónaljadból" bujik elő.Nem ő fog ráb@szni.
Kedves robogósok! Nem kéne lassitó teherautó várható fékutjába bevágodni,és megálni. Nem áll meg olyan könnyen. De nem belöle lesz kutyakaja.
Kedves mindenki! A közlekedés játék.De nincs restart.
És most köpködjetek nyugodtan tovább egymásra.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.05.31. 00:43:41

Én azt nem értem, hogy mi a francért gyártanak egyáltalán 250 cm3 fölötti motorokat, ill. hogy az ilyenek mit keresnek az országúton. Ezek nem járművek (értsd: amit elsődlegesen arra használ a vásárlója, hogy A-ból B-be jusson), hanem versenygépek ill. hobbyeszközök, rossz esetben virtuális pöcshosszabbítók.

Lehet anyázni, de ez a véleményem (ami lehetséges, hogy ezen a blogon ellenvélemény).

0x1111 2008.05.31. 01:00:16

Azert a helyzet nem ilyen ecceru.
Nehez, turamotoroknal pl. kell a nagyobb motor.
Varosi terepjarokat sem gyartanak tudtommal 1200 ccm-s motorral, pedig azzal is el lehetne jutni a-bol b-be.
Hulyeseg a motorokat szidni, az ol, aki meghuzza a ravaszt, nem a fegyver...

Wuff 2008.05.31. 01:19:39

Ott kezdődik a dolog, hogy a hír a Veszprém megyei Rendőrfőkapitányság SAJTÓKÖZLEMÉNYE egy az egyben átvéve, nem pedig az Index szopta az ujjából. De azért kurvajó, hogy fel vagy háborodva rajta. Nagyon jogos.

És ott folytatódik, hogy egy motoros VÁROSBAN (tudod: ahol 50 a SEBESÉGKORLÁTOZÁS) úgy szarrátört (kettészelt) egy Suzukit, hogy MEGHALT annak a sofőrje.

Most ezekután leszarom mindenki motoros-önbecsülését, és elmehet a jókurvaanyjába az, aki ilyen felelőtlen, és az is, aki mentegeti próbálja, amit nem lehet.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.05.31. 01:20:10

Esetleg lehetne finomítani LE/kg (vagy cm3/kg) maximalizálásával. Bár a 2 tonnás kengururácsos országúti hobbyterepjárókkal sem vagyok kibékülve...

Ha törvényhozó lennék, az a minimum, hogy az ÖSSZES közúzi forgalomban előforduló nem speciális jármű (pl. rendőrautó) végsebességét leszabályoznám 150 km/h-ra. Akit ennél gyorsabban menne (ergo megbuherálta a korlátozást) és bemérnék, azt becsuknám közlekedési bűncselekményért.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.05.31. 01:32:49

"Hulyeseg a motorokat szidni, az ol, aki meghuzza a ravaszt, nem a fegyver..."

Ez is egy megközelítés. No és akkor miért is nem lehet Magyarországon (meg általában a fejlett világ legtöbb országában - USA) fegyvert tartania a lakosságnak? Hiszen nem a fegyver öl. Lehetne azt kultúráltan is tartani, hétvégénként kimenni a lőtérre, lőni párat, utána gondosan megtisztítani a shotgunt és visszatenni a péncélba. Ja, hogy az életben ez nem így működik?

Ennél jobb példát nem is hozhattál volna...

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.05.31. 01:39:50

"2006-ban legalább 6200 ember vesztette életét motorkerékpár balesetben az EU országaiban. Ez 16 százaléka az összes halálos közlekedési balesetnek, annak ellenére, hogy mindössze 2 százalékát teszi ki az utakon megtett kilométereknek."

www.onroad.hu/motor/hirek/790/

jkhjuklihj 2008.05.31. 01:45:40

img.index.hu/imgfrm/4/3/9/7/BIG_0004364397.jpg

az érdekes még az, hogy a fotós jobbja felől jött a motoros

limbekcs 2008.05.31. 01:46:09

ma a Fehérvári úton autóztam hazafelé (2 sáv, de a külsőben parkolnak), látom, nagyon jön egy robogós a maradék 1/4 külső sávban. nézem, hogy fasza, mindjárt előz jobbról, erre eltűnik. hát beállt a barom velem egy sebességre, a jobb hátsó kerekem mellé, a jobb tükröm holtterébe, pedig nem én borulok, ha összeérünk. (autót is nagyon utálom, ha mellettem "utazik" a szomszéd sávban, olyankor inkább lemaradok, ha belehúzni nem tudok)

tovább is nagyot alakított: a villamoskereszteződés lámpáján még pirosban ment át, a Kondorosinál a zebrán balról átjövő gyalogos előtt elegáns gyorsítással rénszarvasozott el, majd a balra kanyarodó lámpát ügyes járdárahajtós kanyarlevágós trükkel oldotta meg, közben még ajtónyitós parkoló autót meg babakocsis sétamamit is abszolvált (vagy inkább abuzált? :).

pedig meglett vízvezetékszerelőnek nézett ki, nem szágoldozó taknyosnak...

ja, a normális motorosok védelmében: figyeljétek a futárokat, ők kint vannak egész évben (akkor is, mikor a hobbi-janik már fáznak), és azért nem venni észre őket, mert tök nyugisan, normálisan, a közlekedésbe belesimulva motoroznak. (érdekes, a bringásoknál pont a futárok az ártány állatok... :)

a hangos kipufogóról meg szokták mondani, hgy életmentő lehet - meghallhatnak, ha nem is látnak.

x 2008.05.31. 01:46:24

Bazalt:
Igen, ezt allitom. Motorral, 2 kerekkel nem lehetseges az autoknal szinte mar kotelezo renszarvastesztet megcsinalni. Keress ra, nincs ilyen.
Nem lenyeges milyen motorrol beszelunk, mert semmilyen ketkerekuvel nem lehet. Minimum 4 kerek kell, magas epitesu jargany eseten pedig csak az elektronikus menetstabilizator segitsegevel mukodik.
Ezert kene motorral ovatosabban, lassabban menni, ennek ellenere... :(

Magam 2008.05.31. 02:31:05

"2006-ban legalább 6200 ember vesztette életét motorkerékpár balesetben az EU országaiban. Ez 16 százaléka az összes halálos közlekedési balesetnek, annak ellenére, hogy mindössze 2 százalékát teszi ki az utakon megtett kilométereknek."

Mert az autosok nem figyelnek a vedtelenebb motorosokra. Ez lenne a helyes folytatasa a cikknek.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.05.31. 04:01:30

Jellemző: bekerül egy cikk a bulvár 'ujságírás' legalja munkájáról, és a KEDVES NAGYÉRDEMŰ nem azt mondja: b..meg, ez tényleg undorító, nem. A hülye barom motoros, az...
Meg szegény tata. Aham persze.

0xFFFF 2008.05.31. 06:05:12

Raistlin !

A létező legrosszabb eset, ha a hülyeség kitartással párosul. Számos ostoba motoros halála remekül példázza ezt az ősi bölcsességet. Rendkívüli erőfeszítésükhöz pedig ezúton is gratulálunk.

stellaz 2008.05.31. 07:13:32

Én régen motoros futár voltam, bátyám motorozott, szóval alapból kedveltem a motorosokat.

De manapásg inkább csak utálkozva nézem a többségüket, ahogy előznek mindenhol, mennek mint a barom a ház előtt, ahol zebre van, stb. Leszögezem, hogy aki autóval csinálja ezt, azokat ugyanennyire rühellem.

A motoros társadalomnak ki kéne már vetnie maguk közül a nem odavalókat. (az autósok sajna már nemigen tudják et megtenni)

A suzukiban pedig meghalt a söfőr. Ezt motorral összehozni nehéz lehet 90-es tempóval, jobbról.....

stellaz 2008.05.31. 07:21:21

"Mert az autosok nem figyelnek a vedtelenebb motorosokra. Ez lenne a helyes folytatasa a cikknek. "

pár hete, péterhalmi út, 40-es tábla, záróvonal, beláthatatlan kanyar. Motorost már nézem a tükörből, hogy tuti előzni fog, mert úgy jón mint a barom. Nem is csalódtam, kanyarban előz ahol tilos, szembe persze jön egy autó, én kormányt elránt, hatalmasat fékez, motos éppen elfér és megmenekül. Majd motoros 100 méterrel odéb lekenyarodik és még azt sem veszi észre, hogy itten most meg lett mentve az élete.

És tudok még mesélni pár ilyen történetet. Csak, hogy kicsit árnyaljuk a helyzetet.

Imbolygó Hollander 2008.05.31. 07:39:31

Szóval aki látott már állat motorost, vagy motoros balesetet, az már ítélkezhet? Na akkor asszem itt mindenki ítélkezhet mindenki felett. Szép ország ez:)

stellaz 2008.05.31. 07:50:40

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy aki látott már naponta 10-ből 6 motorost aki állatmódon ment, az általánosíthat?

Nem, de azért naponta lát 10-ból 6-ot, és az nem kevés.

dshk 2008.05.31. 08:02:00

kutya_zzr: ha elolvastad volna a rendőrök közleményét akkor tudnád, hogy nem az Index találta ki, hanem a rendőrök írták le, hogy a sofőrnek elképzelhető esélye se volt meglátni a motorost. Ha pedig megnézted volna a képeket, akkor sejtenéd, hogy a rendőrök miért írták ezt: szinte kettétört a Suzuki.
De kösz a roppant megalapozott hozzászólást.

Gazsika 2008.05.31. 08:02:06

Uraim,

Az objektív újságírás csak álom. Néha a régmúlt időkben még előfordult valami törekvés-féle, ma már a törekvés is hiányzik, csak a szekértáborok maradtak. Hír alig, magyarázat és propaganda pártállástól függetlenül minden mennyiségben.

Secnir 2008.05.31. 08:13:47

"A Hannibal Lektűr-attitűd · hannibal.blog.hu 2008.05.31. 00:13:04
a poszt akor lenne n é m i l e g jogos, ha a cikk címe az lett volna: 'Újra gyilkolt egy ámokfutó motoros'

...pedig pont ez történt"

Újra gyilkolt egy ámokfutó motoros
ez kiscit olyan mint a :
kitüntették Okasawa Yamamotot, az 50.-ik bevetését teljesítő kamikáze pilótát.

tiszta sor pedig: egy ámokfutó motoros csak egyszer gyilkolhat :)

IQ light 2008.05.31. 08:18:52

Igazad van Imbolygó, nem ítélkezhetek, csak álmodozhatok. Álmodozom arról hogy minden ilyen állat így végezze fasírtként, de bízva abban hogy csak önmagát pusztítja el.

borigabi 2008.05.31. 08:19:16

Secnir, a kommented megállná a helyét akkor, ha a bevezetőben "újra gyilkolt AZ ámokfutó motoros". De itt általánosítás történt. De végül is mindegy... ez már csak a kekecség. :)

redriot77 2008.05.31. 08:20:11

Index és az objektivitás, hah. Átmentek Blikkbe, mindent próbálnak felturbózni, dramatizálni. Ha pedig vmiről kritikát kell írni, akkor nem írnak, hanem leöntik egy vödör vitriolos fikával.

Lényeg hogy minden héten lennie kell egy "5 éven belül elfogy a Föld olajkészlete", "2017-től új jégkorszak köszönt Európára", "Három éven belül elsivatagosodik Dél-Magyarország" szalagcímnek. Ha vmi második világháborús, és német, akkor az "náci", ha vmi szovjet eredetű akkor az "komcsi".

Sarkítani, felfújni, kiszínezni, szerepeljen mindig a címoldalon a pina, a mell, a segg vagy bármilyen szexualitással összefüggő szó.

Ja, motorosok: engem nem idegesít jobban a száguldozó biker, mint egy száguldozó lexuslámpás-kékledes swift. Mindkettő potenciális donor. :)

0xFFFF 2008.05.31. 08:21:23

No hát ez nem igaz secnir !

Egy ámokfutó motoros gyilkolhat többször is.

0xFFFF 2008.05.31. 08:22:53

redriot77 !

"Ja, motorosok: engem nem idegesít jobban a száguldozó biker, mint egy száguldozó lexuslámpás-kékledes swift. Mindkettő potenciális donor. :) "

...és azzá tesz mindenkit maga körül. ...de legyél nyugodt, amikor elhúz melletted.

DOGI 2008.05.31. 08:33:12

Na akkor aki azt állítja hogy a bácsi volt a hibás, és a motoros meg nem biztos az nézze meg a balesetről készült képeket:
Az autót nem a tűzoltók borították fel hanem a motor!!!!
www.langlovagok.hu/kepek/2008/balatonfuzfo/080530_balatonkenesemotor/eredeti/080530_balatonkenesemotor_01.jpg

Sok motoros haverom van, épp ezért igyekeztem semleges maradni ilyen vitákban, de ezt látva, kinyílik a bicska a zsebemben.

Ha neadjisten ilyennek leszek egyszer a szemtanúja, ígérem, nem a motorosnak fogok először elsősegélyt nyújtani... ehhh bazz hogy vette volna észre a szerencsétlen hogy jön a barom motoros 50-el?????

Pista 2008.05.31. 08:36:28

Rövid és visszafogott véleményt mondok:

A jó qrva anyját az összes hülye motorosnak, mindet összeszedném és mocsár feltöltésére használnám őket :-(((

Bővebben:
A múlt hétvégén kirándultunk a Pilisben, Szentendre és Pilisszentlászló között 100 motorosból 98 üvöltő motorral, minimum 150-el száguldott az úton. Percenként elzúgott vagy 5-10. Látszott, hogy nem mennek sehová, mert 10 perc múlva jöttek vissza, aztán megint felfelé. Volt egy zöld motoros ÁLLAT, akit vagy 5-6 alkalommal láttunk.

Először még próbáltam mentegetni őket a család előtt, aztán már nagyon komolyan foglalkoztam azzal a gondolattal, hogy egy vastag fahusánggal sorban mindet leverem a szaros motorjáról

Imbolygó Hollander 2008.05.31. 08:36:51

IQ light:

Én meg arról álmodom, hogy az embereknek legyen egy kis józan eszük, vagy csak ne egymás feltétlen rugdosásában éljék ki a napi frusztrációjukat.

Bár ez eléggé OFF itt.

baszki 2008.05.31. 08:38:01

Ha észreveszem a motorost, hogy előre gurul helyet adok. Ha nem veszem észre, nem adok helyet. De semmi esetre sem azzal törődöm, hogy a motorosokat figyeljem, előre tudjanak gurulni. Tehát ha nem adok helyet, az nem azért történik mert szemét vagyok, hanem azért mert amúgy leszarom a motorosok vélt előjogait. Ha meg egy tahó letöri a tükrödet, rendszám, keresés, kromofág és bézbollütő.

Walter Melone (törölt) 2008.05.31. 08:39:55

20 méteres féknyom, majd rommá tör egy autót úgy, hogy a vezetője meghal. Neeeem hajtott gyorsan áááá nem. Biztos csak ötvennel ment.

nina2000 2008.05.31. 08:42:50

Emberek és muskátlik!

Az a baj , hogy mindenki a saját qva kasztját védi...elkéne ismerni , hogy egyszerűen nincs közlekedési kultúránk ...ja kérem , ha verdában ülök, akkor utálom a nyuggert aki 5méterre a zebrától kavirnyákol át a hungárián, a hülye biciklist , hogy mi a 'zannyáért' rodeózik du6-kor a dugóban (deák-astória mindennap) a motoros is ezt csinálja....és ha biciklire ülök én is ezt csinálom, de akkor is, mint autósnak van a legnagyobb felelőségem, mert ha bringával csapok el valakit (mert fasz vagyok )nem sok a sérülés, de ha a passatnak odalépek és elbaszok valakit, az ott pusztul (motoros,gyaller,bicós, bármi) és ha a másik autós fasz, akkor én is pusztulok, és ha a kammeres geci bealszik az úton ...na az baszik be lenginkább...ja és az első 300000huf-os büntit sem a motoregerek vagy a biciklisek kapták....ennyit erről

nina2000 2008.05.31. 08:50:25

Pista

...és mi a fasz gátolt meg ??? a család?? ugyan, legközelebb tedd meg és akkor nem kell szájkaratéznod!!! ...hanem benne leszel a blikkben!!! egyszemélyes igazságosztó, baszki... és a kretén autósokat nem akarod szájbabaszni...heee....!! az a jó , hogy itt mindenki rohadt törvénytisztelő , maximális igazságérzettel, ...

Ati 2008.05.31. 08:50:32

hát ott a gyalogátkelő miatt 50-es tábla van

én is motorozom, de remélem az ilyen soha többé nem tud motorra ülni

ja és mielött bárki felháborodik

a bácsi számára már teljesen mindegy hogy egy motor vagy egy 180km/h-val közlekedő autós köcsög miatt halt meg

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 08:58:40

Egy haverom L200 Mitsubishijébe oldalról belekúrt egy 600-as KTM 60-70-nel. Szarrá törött az oldala a kocsinak. A haver csak azért úszta meg, mert elfeküdt az ülésen. (A motoros sisakkal előre az ölébe esett.)

Az autókat leginkább frontütközésekre lehet felkészíteni tervezés közben. Egy rendes oldalirányú ütközéstől a legtöbb (még nagy kategóriás) autó is koporsóvá ill. ócskavassá válik.

És még annyit, hogy a legfosabb Suzuki is több védelmet nyújt mint a motoros ruhája meg sisakja.

Walter Melone (törölt) 2008.05.31. 08:59:36

Kár, hogy a suzuki helyett nem egy póts IFA volt ott...

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 09:02:41

"ja és az első 300000huf-os büntit sem a motoregerek vagy a biciklisek kapták....ennyit erről "

Ajajajaj.... ebből te mire következtetsz?
Én arra, hogy az összes közül egyedül az autóst lehet könnyen megfogni... Vagy nem láttál még felhajtott rendszámú motort? (Szerintem neked is olyan van)

Egy motoros (haláláig) büntetlenül mehet akár 300-zal is, mert nincs az a rendőr, aki utoléri.

Wuff 2008.05.31. 09:08:47

"Egy motoros (haláláig) büntetlenül mehet akár 300-zal is, mert nincs az a rendőr, aki utoléri."

Talán 95-ben történt: Tatabányáról Balatonalmádiig üldözött egy rendőr (BMW-vel. Vajon hány van nekik?) egy motorost, aztán miután nem tudott semmit sem csinálni vele, nekiment és fellökte. Erre még a motorosnak állt feljebb, hogy nadeilyet azért hogy lehet csinálni?

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 09:09:11

Még annyit tennék hozzá, hogy én nem utálom a motorosokat. Mindig lehúzódok a sáv szélére, hogy elmehessenek, tudom, hogy gyorsabbak.

Azt viszont ki nem állhatom, mikor megyek az országúton, speedmotoros követi 90-nel a kocsisort a sáv közepén, én kiállok előzni, ő meg ráhúz és kivág elém.

(Valamiért ők nem nézik a tükröt - feltételezem azt hiszi, hogy senki sem gyorsabb nála, pedig lófaszt - , de nagyon meg vannak sértődve, ha fordítva esik meg az eset.)

Imbolygó Hollander 2008.05.31. 09:09:51

közlekedési bűnöző:

"Egy motoros (haláláig) büntetlenül mehet akár 300-zal is, mert nincs az a rendőr, aki utoléri."

Sajnos ez igaz a bringásokra, meg a gyalogosokra, segédmotorosokra is. Csak hát azt "új adónemet" az autósokra vetették ki... Mert az könnyű pénz.

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 09:10:58

"Erre még a motorosnak állt feljebb, hogy nadeilyet azért hogy lehet csinálni?"

Elég balfasz béna motoros lehetett az, akit egy BMW-vel tudtak követni ilyen hosszan. Annak nem való motor. Egy rendes motorral (még egy 250-nes gyorsaságival is akár, nem kell 1000 ccm) fél perc alatt a porodat sem látja a rendőr....

Wuff 2008.05.31. 09:12:28

Akkor ez így alakult.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.31. 09:19:44

Kormányrángatás.

lol.

Ennyire amatőr dolog.
Ha 50-nel mész egy autóval, és rángatod a kormányt, az is csikorog/felborul.
A motoros meg simán nem a kormánnyal kormányoz, hanem a súlypontjával.

Az a szuzuki, amit összetortek, ha jól láttam, egy korai bádogbili 1.3-mas motorral..
Hihetetlenül puha jószág.

Egyszer láttam egy koccanást (opel vs szuzuki), az opelnek az indexe tört ki, a szuzuki pedig rommá tört (fél méter mélyen beleállt az opel)

Azóta úgy vagyok vele, hogy a szuzuki a ti autótok.

akarki 2008.05.31. 09:35:08

Tegnap az első jópár hsz.-t olvastam, most nem akarom az összeset átolvasni. Csak tények. Száraz és menetksz tömeg nagyon nem ugyanaz. Száraz tömeghez jön a fékfolyadék, motorolaj,hűtőfolyadék, és az üzemanyag tömege. Tehát a gyár van amikor száraz tömeget ad meg, neked a menetkész tömeg kell. Nem akarok kiállni a motoros melett, mert az olyan mintha az autóst hibáztatnám. Ezt nem szeretném, majd a szakértők megmondják az igazat. De a hátsó kerék fékereje picsafüst. Ha 90-nel mész, az 25m/s sebesség. Vagyis másodpercenként 25 métert teszel meg. Ha 20 méteres csíkot húzott, akkor az 0,8 másodperc fékezés ugyebár. Hogy az első kerékkel mennyire fékezett ki tudja? Mert a lassulás annál kisebb, minél kevésbé tud tapadni. Mivel előre terhelődik a súlypont fékezéskor, a hátsó keréken alig van súly. Mennyire volt szar/szennyezett (pl: kavics) az út? Nekem nem derül ki. De akkor az elejével alig lehet lassítani. Emberünknek nem kell versenyzőnek lennie, és egy motorosn nem olyan egyszerű gyorsan megállni, mint autóban. A jogosítványt pedig nem versenyzőalkatok kapják csak meg, autós is van aki biztonságosan tud közlekedni, de vészhelyzetben azt sem tudja ki kivel van és jön megpördüléskor az index-ablaktörlő... Ha elsőbbsége volt a motorosnak, akkor az autósnak valószínűleg STOP táblája volt, vagy egy nagyon hosszan belátható kereszteződés. Mert a kétszámú utakon általában STOP van, az a túlnyomó többség. De ezt sem tudhatjuk. Ha csak elsőbbségadás kötelező, akkor lehet mire észrevette a motorost, már túl becsorgott, de magas sebességben volt, és nem tudott gyorsítani sem már. Jogsit az ilyenek is kaonak. Illetve oldalról becsapódási teszt milyen az autóknál? Hogy tesztelnek? Egy 15 centi széles dologgal ütik meg az autót? Nem, egy szélesebb tömbbel, tehát egy motor durvábban meg tudja roppantani az autó karosszériáját. Onnan pedig ha megroppant, oldalról szinte semmi ami gyűrődni tud és az energiát elnyelni. Főként ez egy Suzuki. Ezzel nem leszólni akarom, mert ennyi pénzért mit várunk? De tény, hogy a laborban mérték a haveromék a Vw/Skoda és Suzuki lemezeit, amiből készül az autó, és közel 20-szoros a szakítószilárdsága a Vw-ének, ha a Suzukit veszed alapul. Ez tény, a saját szememmel láttam! Valószínűleg a többi hasonló kategóriás autónak is. De nem véletlen lehetett 2 éve 2,5 mio HUF-ért 6 légzsákos új Suzukit kapni. Az pedig nem fog semmit ilyen ütközésnél. Ezek csak alig szakmába mélyedő dolgok, de el kell gondolkodni véleményalkotás előtt. Mivel közlekedési szakember fogja elbírálni, pontos lesz a diagnózis.

akarki 2008.05.31. 09:50:41

Hopp, most láttam a képeket, módosítom a sebességre tett kijelentést. 1,44 mp-ig fékezett a húsz méteres csókhoz. A képek alpján biztos hogy szabályt szegett a motoros, mert ez 50-es terület! Egyébként képzeljünk el egy villanyoszlopot, amit teljesen oldalról elkapsz 50-nel. Az is majdnem ekkora kárt okoz az autóban. De itt biztos vagyok, hogy túllépte a motoros a sebességet. Az is biztos, hogy az autós is akkorát vétett, mint ide Lacháza... Ha abban a kereszteződésben nem látta a motorost, akkor ha túl is élte volna, akkor is elvenném a jogosítványát. Az pedig hogy a motoros gyorsabban hajt, nem jelenti azt, hogy akkor ki lehet hajtani elé, mert nem csak ő halhat meg a balesetben... Szomorú eset. Fúként a fotókat is látva... Figyeljünk emberek
jobban egymásra!

Veesa 2008.05.31. 10:08:07

Hmm, érdekes volt elolvasni a motor(os)-védő és az autó(s)-védő kaszt írásait.

Én spec a hangós trógereket rühellem, aki a 49ccm mocijával kemény 40nel bír menni, de hangja olyan, mintha repülőgép indulna. Ugyanez a bajom megvan korunk hőseivel is, a mentősőkkel. Jönnek üvöltő szirénával, mindenki húzódik, aztán átmegy a piroson és szirénamentesen elhajt kb 40nel. Erre szükség van?!

Jelen esethez: nemtom emlékeztek-e arra, hogy egy megvadult ló rohangált a városban (nemtom itthon vagy valamely lízingelt magyar területen), aztán odament a rendőr, megijedt a szirénától és bevágódott egy kocsi oldalába.
Aki ott ült meghalt, de a mellette ülő is.
És nem hinném, hogy egy csodaló volt 50+ kmh sebességgel...

Ennyi. Tata nem figyelt. Ez tuti. A motoros sebessége majd kiderül, ennek függvényében börtönbe kerül vagy sem vagy tólószékbe.

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 10:11:21

"De akkor az elejével alig lehet lassítani. Emberünknek nem kell versenyzőnek lennie, és egy motorosn nem olyan egyszerű gyorsan megállni, mint autóban. "

Egyszer próbálj meg 180-ról vészfékezni valahol autóval. Majd rájössz, hogy az sem olyan egyszerű.

"De tény, hogy a laborban mérték a haveromék a Vw/Skoda és Suzuki lemezeit, amiből készül az autó, és közel 20-szoros a szakítószilárdsága a Vw-ének, ha a Suzukit veszed alapul. Ez tény, a saját szememmel láttam! Valószínűleg a többi hasonló kategóriás autónak is. "

A haverodék valamit kurvára elmérhettek. Szerintem még kétszeres sincs a különbség. Ha te elhiszed, hogy hússzoros, akkor agyadra ment a marketing.... a helyzet az, hogyha ez a motor egy Passatba megy, akkor sem sokkal lett volna nagyobb esélye az öregúrnak.... Oldalirányú ütközésvédelem az autókban picsafüst, ahogy azt korábban leírtam. Csak a marketing töréstesztekben létezik, meg a légzsákszámlálók agyában.

Veesa 2008.05.31. 10:15:04

jav: hangos.

Cikkhez pedig: az index egyre ótvarabb, de az origo-t mindig is rühelltem, egyszerűen béna fos, és a tré mobil csoport kezében van. Egy szar.
De mióta az indexet is felvásárolta X Kristóf (nem emléxem a nevére), egyszerre lett origo-szintű szar. Addig csak azon filóztam mindig, hogy a szerkesztők nem tudnak írni, vagy csak balfaszok. Mert helyesírás és mondatszerkesztés az nem index.hu -szinoníma.
Meg az, amikor a "meghalt a szegény bácsi, mert elcsapta a gaz motoros" cikkre kattintva megnyílik a "demzsky gábor otthonában fogadta a japán zsidók küldötteit" c. roppant fontos, hírértéket nélkülöző cikk - hát az a halálom.
Még valami: régebben sokszor utánamentek a dolgoknak, most meg pl. a Pécsen elgázolt kisgyerek+nagyi cikknem úgy kellett utánaolvassak máshol, mert az index.hu kb 10mp alatt legépelt fontos közleményt tett csak hozzá.
Ilyenkor hol van Szily, és sok más oknyomozó?! Ja, valami debil könyvet írnak. Értem.

autómotor 2008.05.31. 11:29:09

Sziasztok!
A sok érdekes hozzászólás között nem igazá olvasok pártatlant, pedig a blogbejegyzés sérelme éppen ez volt az eredeti cikkben is.

Sokan nem veszik figyelembe, hogy egyre többen autóznak és motoroznak felváltva. (Többek között én is.) Sokkal több figyelmes autóssal és normális (ez alatt nem feltétlenül szabályosat értek, az a noormális közlekedéshez nagyon kevés) motorossal találkozok. Lehet, hogy csak félelemből húzódnak le az autósok, ha mögéjük érek, de én mindig meg szoktam köszönni. Annak ellenére, hogy nem mászok a seggükbe, és nem előzök beláthatatlan helyeken.

Mindemellett van néhány tény, ami mellett a többség elsiklani látszik:
1. A mototoknak van létjogosultsága a közlekedésben, megkockáztatom, városon belül több is az autóénál. Bp-re én pl. kizárólag motorral vagy vonattal járok. (Az 1kg/1LE gépeket nem feltétlenül értem én sem).

2. A motorost nem védi a kasztni, viszont legtöbb esetben úgy körül van protektorozva, hogy bukás esetén legalább olyan szolgálatot tesz. Az autós viszont nem visel ilyeneket, talán be sincs kötve, és halálát okozhatja éppen a kasztni is. (Elhajló lemez, beszorulás stb.)

3. A cikkben szereplő mindkét fél rutintalan volt. (Legalábbis felkészületlen hasonló szituációkra.) Ilyenekből - sajnos - sok van az utakon, tehát mindenkinek saját érdeke az óvatosság, figyelmesség, tolerancia és - amit sokszor nem hangsúlyoznak - az önképzés. (vezetéstechnika)

autósoknak: nem feltétlenül a motoros húzza a rövidebbet.
motorosoknak: viszont nagyon valószínű.

Ja, az idézett cikk nemcsak hitelességét és pártatlanságát, de megfogalmazását és szerkesztettségét tekintve is az újságírás "csúcsa".
Végére egy személyes (disz)preferencia: a robogó nem motor. (a többi rájuk is érvényes)

x 2008.05.31. 12:10:24

Sracok, ilyen alapdolgokrol nekem nincs kedvem vitatkozni.
A renszarvas teszt pont arrol szol, hogy a vezeto szandekosan fel akarja boritani az autot, es megnezik, hogy az auto sulyelosztasa, es az elektronika engedi-e ezt. Nagyon keves auto borul meg 50-nel. En a Logan-rol hallottam, de kiderult hogy az a kopott gumik miatt volt csak. A Mercedes A es a Toyota Hilux viszont eloszor tenyleg megbukott. Na mindegy.

A motort a vezeto folyamatos aktiv egyensulyozasa tartja egyenesben, egyebkent borulna. A szandekos felboritassal szemben semmi aktiv ellenallast nem mutat. Kanyarodni sulypontathelyezessel lehet, ami lassu. Az autonal azonnal megvan: a kulso kerekekre helyezodik a suly, a belsok esetleg fel is emelkednek. A motort be kell donteni, ekkor pont ugyanaz tortenik, a kerek a kulso iven megy. Csak ez lassu, elo kell keszulni, kozben elbaxtuk a renszarvast...

Ha ez nem igy lenne, es a motoros is tudna kanyarodni, akkor az a bizonyos mecseki baleset sem tortent volna meg. Mindket motoros kulon-kulon is el tudta volna kerulni a balesetet. Engem sem kapott volna el egy szerencsetlen.

Imbolygó Hollander 2008.05.31. 12:26:54

x:

A mecseki baleset autóval ugyanolyan könnyen kivitelezhető, ha az ember ennyire túllépi a saját, illetve járműve határait. (Amúgy ott a szembejövőnek esélye se volt. De nem azért mert a motor nem kanyarodik. Annyit reagált a vezető, hogy elvette a gázt. Semmi többet.) Amúgy meg ha meglep, téged is elgombáz, hiába rángatod a kormányt.

Amúgy tényleg azt hiszed, hogy egy átlagautó átlagsofőrrel nem tör ki, ha ész nélkül rángatja a kormányt?

x 2008.05.31. 12:30:11

automotor:
Az oreg bacsika rutintalan volt? Ugyan mar! Valoszinuleg a legtobbunknel tobb rutinja volt. A szeme mar bizonyara nem volt az igazi. Az 50-nel kozlekedo autokat valoszinuleg tokeletes biztonsaggal detektalta, a durvan gyorshajto, tankra hajolo, pici hataskeresztmetsztu motort viszont nem. En sem, 32 evesen, a sok monitornezestol picit megfaradt, de kimutathato problemaval nem rendelkezo szemmel... Ez van. Nem is kovetelmeny a sasszem, csak a sebesseg betartasa. Amire a motorosok mindig is szartak.

bunozo:
Mai autokkal nem problema. En is veszfekeztem mar nehanyszor 130..150 korul, nem volt semmi gond. Semmi. Mas kerdes, hogy megallni sem tudtam volna, mazli hogy ki tudtam kerulni az akadalyt.

x 2008.05.31. 12:39:37

imbolygo:
Persze, nyilvan, csak a nagysagrendek masok. Autoval is ki lehet csuszni, de sokkal durvabb manoverezesi lehetoseg van addig. Ez teny. Autoval ugye meg lehet csinalni a renszarvastesztet is, motorral nyilvan eselytelen.
Egy ilyen baleset elkerulesehez sokkal enyhebb iranyvaltoztatas is eleg lenne, a motor arra sem kepes. Egyaltalan nem kell rangatni a kormanyt, es nem is tor ki az auto. Semmi sem tortenik, autoval teljesen hetkoznapi manover, motorral lehetetlen.

vegyész 2008.05.31. 12:51:31

x

"A motort a vezeto folyamatos aktiv egyensulyozasa tartja egyenesben, egyebkent borulna. A szandekos felboritassal szemben semmi aktiv ellenallast nem mutat. Kanyarodni sulypontathelyezessel lehet, ami lassu."

Ne haragudj, szétröhögtem magam a baromságaidon. Ennyi bullshitet ilyen komoly fejjel elővezetni... Szerinted miért van az, hogy ha leesik a motoros a motorról, akkor a motor (ha 5-10 km/h-nál gyorsabban megy) megy tovább szép egyenesen? Akkor a trollok egyensúlyoznak rajta? Egyensúlyozni a lépésben manőverezéshez kell legfeljebb, de ott sem a testeddel, hanem apró kormánymozdulatokkal.

A súlypontáthelyezés is óriási bullshit, kérdezz meg bárkit, aki már ült motoron, hogy hogyan kell irányt változtatni. Meglepő módon a kormány működtetésével, nem pedig a súlypontod áthelyezésével (vö. ellenkormányzás). Nézz már meg egy (rohadék, száguldozó, állat) motoros rendőrt, hányszor helyezi át a súlypontját kanyarodás közben.

úgyhogy csavard nyugodtan vissza az arcodat, és tanulj egy kicsit az alapdolgokról.

vegyész 2008.05.31. 12:56:05

Motorosok, kezeket fel, ki volt olyan már vezetéstechnikai tréningen, ahol a fékezést+kikerülést tanítják!

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 13:17:16

"Amúgy tényleg azt hiszed, hogy egy átlagautó átlagsofőrrel nem tör ki, ha ész nélkül rángatja a kormányt?"

Azt nem tudom, hogy átlag autó átlag sofőrrel mit csinál, de azt tudom, hogy még apám 15 éves Ladájával is meg tudom csinálni 130-nál, hogy hirtelen belerántok a kormányban és utána egyenesen megyek tovább mondjuk 2 méterrel odébb, de párhuzamos vonalban. Ezt 20 méteren belül. Motorral erre semmi esélyed, mert legalább fél mp, mire áthelyezed a testsúlyod, és addig megteszel... hmmm legalább 30 métert.... 130 kmh-nál.

Egy ugyanolyan kg/Le arányú autó sokkal inkább manőverezhető, mint egy motor.

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 13:19:36

x:

"Nézz már meg egy (rohadék, száguldozó, állat) motoros rendőrt, hányszor helyezi át a súlypontját kanyarodás közben. "

Ha kanyarodni akarsz, akkor be kell dőlni. Nevezheted akárhogy, de ehhez idő kell. Mentem én is 1000 ccm-es motorral. Hirtelen nem lehet vele manőverezni, rá kell készülni. Autóval viszont lehet.

BitPork 2008.05.31. 13:53:25

Van egy autószerelő ismerősöm.Történt hogy a társaságban szárnyra kelt hogy eladó egy 1000cccm-es motor 160 lóval. Nevezzük A-nak a komát, úgy gondolta hogy szereti ő a motorozást, beruház rá. Megvette. Kicsinosította, felment pályára hogy kipróbálja. Ott majdnem 200-al ment. Utána hazaért és meghírdette a motort! Olyan olcsón hogy másnap el is vitték tőle!

Megkérdeztem tőle hogy mi a túróért adta el, merthogy ugye bukott az árán nem keveset. Erre csak ennyit mondott: -Tudod, k.rvajó volt vele menni. De tudom hogy nem bírnám ki hogy ne húzzam a gázt jobban. Ezúttal megúsztam, de mi lesz holnap?!

És itt a slussz(kulcs:)poén; az elkövetkező 4 hónapban hatszor, azaz 6x vitték hozzá vissza totálkár közeli állapotban hogy megjavíttassák. Minannyiszor már csak a hozzátartozó...azzal hogy a motor ára legalább a temetés egy részét fedezi.

vibi 2008.05.31. 14:24:23

20 év vezetés, közel 2000000 km, 14 év oktatás, (ebből 12 vezetéstechnikai képzés) után FÉLEK közlekedni. A vezetés elsősorban intelligencia és csak másodsorban ügyesség kérdése. Ráadásul gyorsan hajtani (autóval és motorral is ) nem lehet VÉLETLENÜL, csak szándékosan.
Mellesleg a képzési rendszerünk jó, azért nem működik mert a tanfolyamra jelentkezők döntő többsége NEM VEZETNI AKAR MEGTANULNI, csak a jogosítványt szeretné a zsebében tudni. A vizsgán lehet olyan szerencséje, hogy egyedül vezet, semmi olyan nem történik ami alapján eldönthető lenne, hogy felismeri-e a helyzeteket vagy, hogy tud-e jól dönteni amikor az szükséges.És a KRESZ-t mindenki csak egy kicsit nem tartja be. Aztán itt az erdmény. Nem kell egyetérteni velem, de ezt az esetet utólag ahányan vagyunk annyiféleképpen látjuk, időnk pedig (nekünk) mint a tenger. A Suzukisnak és a motorosnak volt kevesebb mint 1 másodperce. Minden tréningünkön elmondom: A KÖZLEKEDÉS MÉRTÉKEGYÉGE AZ IDŐ! Ebből van "helyzetben" a legkevesebb.

jamahás 2008.05.31. 14:57:57

Be kell dőlni? Ha százegyedszer is elmondod, akkor sem lesz igazad. Tréningeken szokott olyan lenni, hogy áll az ember az 50-60-al közeledő motor útjában, majd az utolsó pillanatban mutatja a motorosnak, hogy merről kell kikerülnie. Ha a motoros kikerülte, utána visszatér az eredeti nyomvonalába. 60-as tempó mellett saccra 15-20 m kell a kikerüléshez, utána az eredeti nyomon halad tovább. Az egész mutatványt egyenes felsőtesttel (érted, nem bedőlve, hanem a KORMÁNY segítségével irányt váltva) viszi véghez. Szerinted ezt photoshoppal csinálták, vagy mi? Minek kormány a motorra szerinted, ha csak egyensúlyozni kell vele? És én ezt nem csak hallottam, meg ismertem valakit, hanem én is meg tudom csinálni. Az biztos, hogy pánikhelyzetben nem ílyen egyszerű, sőt. De ne osszad már a hülyeséget ezerrel.

yeahhh 2008.05.31. 14:58:05

Vibi: kevés objektív hozzászólást olvastam itt, a tiéd volt az egyik - sok igazság van benne! Lehet magunkba nézni...
Más, ami ehhez a balesethez kevésbé kapcsolódik, DE SAJNOS (tisztelet a kivételnek...) a motorosok többségére jellemző: a rommá tört motor mellett hever 1 pár edzőcipő: www.langlovagok.hu/kepek/2008/balatonfuzfo/080530_balatonkenesemotor/eredeti/080530_balatonkenesemotor_08.jpg
Ugye, fentebb többször elhangzott - jogosan!!! -, hogy a motorost bizony, nem védi karosszéria/fejtámla/légzsák/öv, CSAK a megfelelő védőruházat...az edzőcipő pedig NEM MEGFELELŐ!!! Jómagam ritkán motorozok, de akkor bizony beöltözök tetőtől talpig. Persze, ilyenkor jönnek a nagyon bölcs "nem jó nyáron beöltözni, mer' izzaszt", stbstb okosságok:-(( Izzaszt, vazze, de azt lezuhanyozom a végén - viszont a fekvőgipszet mán nehezebb:-((

Pipas 2008.05.31. 15:15:45

"az elkövetkező 4 hónapban hatszor, azaz 6x vitték hozzá vissza totálkár közeli állapotban hogy megjavíttassák. Minannyiszor már csak a hozzátartozó..."

Baszki ekkorát hantázni az nem semmi! (Nem vagyok motoros, csak tanultam matekot, számold már ki, hogy mekkora esélyevan ennek.) Az ilyen gyöngyszemekért olvasok blogot. ;)

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 15:28:24

jamahás:

"Ha a motoros kikerülte, utána visszatér az eredeti nyomvonalába. 60-as tempó mellett saccra 15-20 m kell a kikerüléshez, utána az eredeti nyomon halad tovább"

Ugyanez autóval 130kmh-nál 15-20 méter. Ez a lényeg. A motor nem anynira manőverezhető. ragozhatod össze-vissza. Akkor is igaz.

BitPork 2008.05.31. 18:54:44

Pipas: Ha Szegeden vagy akkor küldj egy üzik, név telefonszám van, kocsim van, szívesen bemutatlak a srácnak!

És nincs harag.

jamahás 2008.05.31. 19:36:43

Bűnöző, bazmeg, neked van igazad. Igaz, hogy össze-vissza beszélsz, de azért jól össze tudod foglalni a dolgokat, ma te vagy az erkölcsi győztes. Én ugyan úgy hallottam, hogy egészen nagy sebességekig a motor összességeben jóbban manőverezhető, de hát te biztosan jobban tudod. Puszi.

Remélem, nem azon fog múlni egyszer az életed, hogy valóban meg lehet-e oldani autóval 15-20 m-en 130-nál. Számold már ki egyszer, ha kéznél lesz a calc.exe, hogy hány másodperc alatt teszel meg 15-20 métert 130-nál. Össze se tudod fosni magad annyi idő alatt, nemhogy valamit reagálni.

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 20:30:46

Kedves jamahás...

én már többször megúsztam autópályán nagy sebességgel történő sávváltással okos emberek húzásait. Nem tudom milyen Yamahád van, de valószínűnek tartom, hogy nincs mögötted 500.000 km a kecskéddel, mint nekem az autóimmal.

A 15-20 méter pedig a beavatkozás és nem az észlelés pillanatától értendő kedves unintelligens.

Ahogy a korábban említett átlagos 38-40 méteres féktávot 100 kmh-ról is. Persze, hogy reakcióidővel együtt nem lehet, de reakcióideje talán a hozzád hasonló überokos jamahásnak is van...

Vagy te UFO vagy? Mer' akkor elhiszem, hogy jobban manőverezed a motort. Atomjaira bontod, aztán összrakod máshol.

közlekedési bűnöző 2008.05.31. 20:31:57

"Ahogy a korábban említett átlagos 38-40 méteres féktávot 100 kmh-ról is. "

=

"Ahogy a korábban említett átlagos 38-40 méteres féktáv 100 kmh-ról sem."

jamahás 2008.05.31. 21:31:22

Nem, úgy értettem, te parafenomén, hogy te (előre elhatározva) ~0.5 másodperc alatt kikerülsz valamit, majd vissza az eredeti nyomvonalba. Mindezt összesen 0.4-0.5 másodperc alatt. Természetesen a reakcióidőt nem számítottam bele, bocs, ha félreérthető voltam. Eléggé be kell dőlni ehhez, hogy összejöjjön.

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2008.05.31. 21:38:45

Ha már a calc exe előkerült, pontosan kiszámolva sokkal rosszabbul hangzik szerintem , milyenkevés idaa van az embernek a döntésre:
(gyengébbek kedvéért km/h osztva 3,6-al :D)

130-nál 36 méter/s
100-nál 27,7 méter/s
50-nél 13,8 méter/s vagyis ha 12 méteren belül lelép a gyalogos, és te ezután lépsz a fékre (és nem változtasz irányt 1 sec alatt), nagy valószínűséggel el fogod ütni...

Tapasztalatom szerint sokan nem gondolnak így bele az "időbe", és ilyenkor guvadt szemmel állnak a féken mert az uccsó 2-3 méteren már leeseik nekik hogy nem fognak tudni megállni.

jamahás 2008.05.31. 21:49:47

nekem calc.exe nélkül is kijött légtornász barátunk mutatványára a 0.4 sec. :-)

és igen, volt valahol egy korábbi kommentben, hogy 100ról laasítva ahol az egyik jármű már megáll, ott egy másik még 30cal megy, holott a két fékút különbsége nincs 5 méter.

limbekcs 2008.06.01. 01:08:47

a '84-es kiadású kresz könyvben még valami ilyen szerepelt, hogyaszongya (kb.): az elsőbbséget akkor is meg kell adni, ha a [kedvezményezett (??? :)] szabálytalanul nagy sebességgel közlekedik. annak idején azért törtem a fejem, ez mit is jelenthet, aztán rájöttem: pl. a 30-as zónában a jobbkezes utcánál nem szabad feltételezned, hogy akkor jobbról max. 30-cal jönnek, azaz már látszanának is, de nem, nosza gázt... csatt! boccs!

persze azóta az elsőbbség meg nem adásának is csak az számít, ha _hirtelen_ sebességvektor-változtatásra késztetsz valakit... ez a szabálytalanul nagy sebességes dolog változott esetleg?

csak kérdem... nem védem egyik felet sem, csak feltűnt, hogy mindenki inkább az ellenkezőjét mondja...

stellaz 2008.06.01. 09:01:33

Tegnap írtam a kommentbe, majd lementem bicajozni.

Motoros megelőz nyugisan. Nah mondom, pont egy normális motoros. Majd 20 m-el később előzi az autót és utána már csak azt hallottam hogy üvöltő hangal kurvára gyorsul és egyre messzebbről halatszódott.
üllői út, 50-es tábla, 100 m-ként egy gyalogos átkelő.

no comment

Imbolygó Hollander 2008.06.01. 17:10:04

Bűnöző és X:

Természetesen más a manőverező képessége egy autónak és egy motornak. Máshogy is kell vezetni őket. De ha ezért kell betiltani a motorokat, akkor menjen inkább mindenki gyalog, mert úgy a legkönyebb kitérni (csak nehogy vkinek váratlanul a fejére essen egy tégla, mert akkor a gyaloglást is be kell tiltani).

közlekedési bűnöző 2008.06.02. 10:41:33

Én kurvára nem mondtam olyant, hogy be kell tiltani a motorokat. Sőt, fentebb láthatod, hogy azt írtam, hogy - feltűnően a sáv szélére húzódva - előre szoktam őket engedni, mert úgyis gyorsabbak. Legtöbbször meg is köszönik, kivéve a taplója, de az autós között is van.
süti beállítások módosítása