Utolsó kommentek

A hárommillió buzi országa

2007.06.28. 11:02 Dzsózi

Nagy baj van, ha a demagóg népszavazás eredményre vezet, akkor a sok hülye, politikailag kiskorú analfabéta Kádár-ivadék megszavazza a vizitdíj eltörlését és a felsőoktatási tandíj (vagy mi) eltörlését. És akkor (mehetszbazzeg majd a lepukkant kórházba, magyarul nem beszélő ukrán orvosok keze alá, akik megölnek atommal. Az egészségügyi részt hagyjuk is ennyiben!)
Éshanemlesztandíj, akkor majd lezüllik a felsőoktatás, éhenhalnak az oktatók, nem vesznek fel sok embert egyetemre, te meg hülye maradsz a gyerekeddel együtt. Hát nézzük.

Ha egy pillanatra eltekintünk attól, hogy az ilyen stílusú dumákat olyan faszik eresztik el, akik nem egészen értették meg, hogy mire megy ki a játék, akkor is maradnak a vizsgálható konkrétumok.

Először is szeretném, ha a középiskolában és a bölcsödében is tandíjat kellene fizetni,  mert miért csak a felsőoktatásban? Aztán azt is szeretném, ha a nyuggerek 300 Ft-os vizitdíj fejében ülhetnének ingyen vonatra, mert milyen már, hogy Európában egyedülálló módon így kivételezünk velük, és nem tudatosítjuk bennük, hogy pénzbe kerül a mi kültségünkön hawaiiozás? Aztán azt is szeretném, ha a minimálbér után 40%-os adót kellene fizetni, mert a szemét minimálbéres ügyvédek miatt tartunk itt. Azt is szeretném, ha vonatra csak MÁV támogatói klubkártyával (éves díja: 50000 Ft) lehetne felszállni, mert nem kötelező vonatozni, lehet gyalogolni is. Aztán a munkanélküli ellátást is adóztassák meg, mert csak. Vessenek ki úthasználati díjat az 5 kg-nál nehezebb kerékpárokra, mert a bicikli luxus, és sokba kerül a kerékpárutak építése. Aztán szedjenek beléptidíjat az állami erdőkbe, mert miazhogy ingyen sétál benne a sok rosszéletű, a temetők meg üresek? Aztán fizessenek a polgárok luxusadót, ha nincs kátyú az utcában, mert a közutak rossz helyzete indokolja, hogy az ilyen kivételezetteket jobban megsarcoljuk. Egyben a kátyúvizitdíj bevezetését is indokoltnak tartanám az adott utca lakosságának. Meg egy csomó ilyet szeretnék még, ami követi a kormány agyament logikáját, és követi a tandíjtámogatók ugyancsak furcsa gondolkodásmódját (hogy mondjuk a tandíj eltörlését követelni olyan, mint állampolgári jogon ingyen műszaki vizsgát és sört követelni - srácok, rossz duma, újítani kéne!) A NATO tagdíjat vonják le a katonák fizetéséből, minket meg hagyjanak békén. A nyuggerektől vonják le a pénzes postás költségét. Az APEH-ellenőrök számoljanak fel napidíjat, a kofák fizessenek, ha kiszáll az ÁNTSZ. A közúti ellenőrzés se legyen ajándékba, csak az a fontos, hogy természetben is lehessen fizetni.
Csupa olyan dolgokért szedetnék pénzt, amire egyébként azt mondják, hogy az adómból finanszírozzák. Mint az oktatást vagy az egészségügyet.
(Ja, a legfontosabb: legyen 20% önrész a kötelezőn, amit nekem kelljen átutalni!)

Szóval:
1. Hát kéremszépen, a felsőoktatás itten már lezüllött. Ennek részben anyagi okai vannak, és ennek csak kis része az APEH irányából tapasztalható kitüntető érdeklődés. Nem jut el a kedves döntéshozók agyáig, hogy az egyetemi oktatók nagyrészt szívességből ücsörögnek a felsőoktatásban, főleg Magyarországon. De hát hajra, kedves APEH, majd a takarítók az utolsó oktató után lekapcsolják a villanyt, és megtartják az előadást is. (Itt most nem a szociológusokról és a büfészakos professzorokról beszélünk, hanem a versenyképes szakmákról.)

2. Aztán a felsőoktatás lezüllött, mert hülyék vagyunk mi itten ehhez, nem tudjuk, hogyan kell csinálni. Sajnos ez nem is fog változni, aki külföldön megtanulja, az hülye lesz ide visszajönni, 20 GOTO 10.

3. Aztán a felsőoktatás lezüllött, mert tökhülyék a hallgatók. Újra és újra felmerül a kérdés, hogy minek is nekünk ennyi diplomás (egyúttal részmegoldás az eredeti finanszírozási problémára). Miért kell motiválatlan, céltalan embereket éveken át rúgdosni a felsőoktatásban, hogy aztán a végén kiessenek a rendszerből, sajnos diplomával a kezükben, úgy, hogy jó részük hülye és motiválatlan maradt. Viszont gondoskodhat nekik az állam finanszírozásról, a hallgató/oktató létszám elszáll, és a történész miniszter nem érti, hogy ez miért baj. Dehát sebaj, nem is azért tartsuk.
3a. Valahogy nem csak a motiváció, hanem az önképzés, mint olyan is nagyrészt kihalt az utóbbi időben. Alig-alig látni olyan emberkét, aki nem a minimumkövetelmények körül (alatt...) próbálja megúszni a felsőoktatásban eltöltött éveket. Aztán nyilván ezt élete hátralevő részében is így folytatja. Akkor meg minek a diploma, ami állítólag a dolgok későbbi gyors elsajátításának a képességét hivatott elsősorban megalapozni, vagy mi? Újra csak felmerül: az ilyen minek megy a felsőoktatásba? Miért nem iratkozik be inkább valami tanfolyamra?
A tandíjas téma álproblémára adott hamis, rossz megoldás. A felsőoktatásban eszkalálódó stratégiai problémák kezelésére így már nem marad energia.

A cím egyébként a tegnapi náci papos hülyegyerek politikailag nagyon korrekt címválasztásáról jutott eszembe.

1 komment

Címkék: politika felsőoktatás népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://darkside.blog.hu/api/trackback/id/tr77107604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrás · http://www.klubd.hu 2007.11.13. 13:17:41

A diploma még mindig jelent szellemi színvonalat!
süti beállítások módosítása