Utolsó kommentek

T. bé

2008.12.12. 12:35 Dzsózi

Mink ugyebár, mint zajrópaunijós zállampolgárok jogosultak vagyunk az EU többi tagországában ugyanolyan feltételekkel ugyanolyan eü. ellátáshoz jutni, mint az illető bennszülöttek. Ha éppen Olaszba' jön ránk a rontás, elmehetünk államilag gyógykezeltetni magunkat. Ehhez nem kell más, mint egy kis kék kártyácska, amit az idióta "EU-s TAJ(!!!) kártya" néven emlegetnek a bennfentesek. Ez mindenkinek jár díjmentesen, aki tisztességgel fizeti a TB-t.

Természetesen nem Magyarországról beszélnénk, ha ezen alanyi jogon járó kártyát minden biztosított automatikusan megkapná, horribile dictu a kopott papírfecnit (ún. TAJ-kártya) leváltanák egy ilyen műanyag lappal, amit belföldön és külföldön is lehetne használni.

Nem. Ezt a kártyát személyes megjelenéshez kötve lehet beszerezni - állítólag a postán nagyon sok ilyen kártya eltűnt, ezért választották ezt a kézenfekvő megoldást. A kártya nem fényképes, így mindenhol csak útlevéllel vagy személyivel használható, visszaélni aligha lehet vele. Így mind eszmei, mind materiális értéke gyakorlatilag nulla. Ennek ellenére nem lehet postán elküldeni. Inkább fizetjük közpénzből a kártyakiadó néniket az OEP ügyfélszolgálatán, és építünk a dolgozónak négyesmetrót, hogy spóroljunk az idejével, ha az OEP-hez kell mennie.

Érvényessége aktív keresők esetében egy nyomorult évre van korlátozva. Budapesten egyetlen egy helyen, munkaidőben lehet hozzájutni. Akinek ilyen kell, évente egyszer elzarándokol (lehetőleg munkáltatói igazolással, hiszen nem lehetünk benne biztosak, hogy a TB is azt tudja-e az egyszeri emberről, amit ő meg a munkáltatója - miért is fáradna adott esetben az OEP a biztosított kontaktálásával, majd jelentkezik a barma, ha valami nem tetszik neki) a Teve utcába, ahol kis várakozás után a kezébe nyomják a kártyát, ő pedig boldogan élhet vele egy rövidke évig.

Érdekes módon a Rolls-Royce-om tulajdonjogát igazoló törzskönyvet kiküldi postán a BM, így csak a legközelebbi postára kell elmennem, akár munkaidő után is. A bank kiküldi a dombornyomott hitelkártyámat postán, egyszerű levélben. Legfeljebb küld egy másikat, ha nem kapom meg. Az autóm felelősségbiztosítója magától értetődőnek találja, hogy a befizetett - a TB-hez képest elenyésző - biztosítási díj fejében háromhavonta nemzetközi zöldkártyát küldjön postán, kérés nélkül. Néhány országgal nyugatabbra a betegbiztosító teljes természetességgel küld (postán, sima levélben) egy chip-pel ellátott TB-kártyát, amivel belföldön és külföldön igazolni tudom a jogosultságomat. Ha elveszik, akkor napokon belül ingyen pótolják. Postai úton, természetesen.

Rosszul megfizetett közszolgáink számára elképzelhetetlen lenne, hogy egy webes felületen néhány adatom megadásával kérjem a kártya postai kiküldését. A TB költségvetésébe se férne bele. Éljen a bürokrácia, sokáig éljen a szar technológiával nyomtatott, mostanra teljesen kifakult TAJ-kártyám. Abból legalább - fény felé tartva - kivehető valami értelem.

Szólj hozzá!

Címkék: bürokrácia idióták

A bejegyzés trackback címe:

https://darkside.blog.hu/api/trackback/id/tr85818852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása