Utolsó kommentek

Falvédő

2009.11.05. 20:52 Dzsózi

Újabb romajogvédős blama, az indexre jellemző csúsztatós tálalásban. Ebben talán közrejátszik az is, hogy a cikkszerző képtelen volt felfogni az eredeti hír tartalmát, vagy mire felfogta, addigra már megírta a cikk nagyját, és lusta volt újrakezdeni. Lássuk:

 

A debreceni ítélőtábla elutasította két, fogyatékosnak ítélt roma fiatal keresetét, ezzel megváltoztatta az ügyben első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság döntését.

A két fiatal - az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogi képviselőinek támogatásával - azért perelte be iskoláját, annak fenntartóját és egy szakértői bizottságot, mert korábban fogyatékosnak, "sajátos nevelési igényűnek" minősítették őket. Álláspontjuk szerint ezzel sérült az egyenlő bánásmódhoz, az esélyegyenlőséghez és az oktatás megválasztásához fűződő joguk.

Miután az elsőfokú eljárásban egy szakértő szerint a gyerekek vizsgálatai normál értékeket mutattak, a megyei bíróság ítéletében mindhárom alperest 1-1 millió forint kártérítésre kötelezte.

Az ítélet ellen az iskola és a megyei önkormányzat fellebbezett, az utóbbi pedagógiai szakértői intézete azonban - éppen az intézménnyel kapcsolatos átszervezések miatt - ezt késve tette meg, ezért esetében az elmarasztaló döntés jogerőre emelkedett. Így a két felperes fiút az intézet részéről megilleti 1-1 millió forint kártérítés.

Sajátos nevelési igényű gyerekek

A Debreceni Ítélőtábla ugyanakkor csütörtökön, jogerős ítéletében kimondta, hogy a fiatalokat nem érte kár, és "a mai napig is sajátos nevelési igényű gyerekek", ezért hatályon kívül helyezte a korábbi, az iskolát és az önkormányzatot elmarasztaló ítéletet.

Az ítélet ismertetése után Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke elmondta: országosan tizenkét gyerek esetében indult kártérítési eljárás szerintük indokolatlan fogyatékossá minősítés miatt.

Mint mondta, szeretnének véget vetni annak a több évtizedes folyamatnak, hogy roma gyerekeket indokolatlanul fogyatékosoknak minősítenek. A debrecenin kívül eddig Kecskeméten született jogerős elutasító ítélet.

Mohácsi Erzsébet kitért arra: alapítványuk még az idén közérdekű igényérvényesítési pereket indít az indokolatlan fogyatékossá minősítések megakadályozására három megyében.

 

 

WTF? Megélhetésifalvédőék bepereltek mindenkit, akit értek, mert azok fogyatékosnak sajátos nevelési igényű gyereknek minősítettek két, nyilvánvalóan szuperszociális és tanulni vágyó cigánygyereket. 1 milla per kopf mellékes kártérítésre is, úgy mellesleg. Első körben nyertek, másodfokon viszont úgy vágta a falvédőket pofán az ítélőtábla, ahogy kell. Ezek szerint jogerős, hogy a kis purdék mégse annyira szuperszociálisak, sőt. Hogy ezek tükrében mire fel a harcias és büszke utolsó két bekezdés, én nem tudom mire vélni. További kellemes szopást kívánok az alapítványnak, a két gyermeknek pedig sok sikert az általános iskola befejezéséhez. Reméljük, a sajátos nevelési osztályban nem fognak nagyon unatkozni a fizikaórán.

Szólj hozzá!

Címkék: cigánykérdés fajvédők

A bejegyzés trackback címe:

https://darkside.blog.hu/api/trackback/id/tr891503465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása