Utolsó kommentek

A pannon csoda

2007.08.13. 20:24 Dzsózi

Fantasztikus a MÁV új honlapja. Pont, mint a régi. Ember gondolja, elviszi magával PDA-n pár vasútvonal menetrendjét a nyaralásra, hátha valami nagy baj van, és (horribile dictu) vonatra kell ülni. Vagy a havert nem sikerül lebeszélni a vonatozásról, és kellene a menetrend. Vagy valami hasonló extrém vis major esetére.

A menetrend letölthető PDF-ben. Persze csak vasútvonalanként, de legalább a Kisszénás-Kondoros menetrend nem foglalja majd a helyet, ez nem bug, hanem feature. Persze van már módosítás is a menetrendhez, kettő darab. Plusz ugye van esetleg néhány hetente változó vágányzári menetrend is. így aztán, ha éppen nincs vágányzár, akkor kinézed a vonatot az eredetiben, aztán átlapozod mindkét módosítást (amiben nagyrészt folyószöveggel van leírva a frankó),  közben erősen koncentrálsz, hogy ne felejtsd el a vonatszámot. Ez a PDA-n különösen nagy öröm.

így 2007-ben abszolút irreálisnak tűnik az elvárás, hogy rákattintok a linkre azzal, hogy mondjuk a dél-balatoni menetrend kéne, akkor minden módosítással egységbe foglalt aktuális PDF-et kapjak. Hát igen, nehéz dolog ez az informatika. És elég drága is biztosan.

6 komment

Címkék: pda vasút idióták

A bejegyzés trackback címe:

https://darkside.blog.hu/api/trackback/id/tr31139221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karma · http://karma.blog.hu 2007.08.14. 11:40:22

Szerintem nem reális amit kérsz. Illetve, hogy pontosabb legyek, túllépett rajta az idő. Ha van PDA-d akkor nyilván van wapos mobilod is. Kb 30 forintnyi adatforgalomért az Elviráról aktuális infókat kapsz.

Ez a PDA-n pdf-et nézegető-bosszankodó megoldás egyszerűen rossz. Ennyi erővel a menetrendi könyvet is hordhatnád magaddal, a különbség csak annyi, hogy UGYANAZOKAT a lapokat nem papíralapon, hanem elektronikusan hordod a táskádban.

2007-ben nem reális elvárás, hogy valaki pdf-ben akarjon vonatot keresni. Megjegyzem, soha nem is volt az - mit szeretnél, hogy az aktuális menetrendet mindig legenerálják pdf-ben? Mi a fenének? Sima text (lásd wap) miért nem elég? A mobilos elérés reális elvárás, és a máv rengeteg ostobasága ellenére ez pl remekül működik.

Mikorka Kálmán 2007.08.14. 11:59:25

Karma!

Ha az elvira naprakész adatokkal dolgozik, akkor már igazán nem lenne nagy gond megoldani, hogy az abban lévő adatok alapján egy jó kis pdf-et legeneráljanak ha változnak az adatok. Megcsinálja a gép, nem kell szegény informatikusoknak bepötyögni!!
A wap meg egy vicc, tréfás kedvében lehetett, aki kitalálta...

Dzsózi 2007.08.14. 12:01:34

Teljesen igazad van, az Elvirát adott esetben "gyorsan" meg lehet kérdezni (ha látnád a telefonomat, akkor értenéd, miért "gyorsan", cserébe ingyen is van talán.) Viszont a szösszenet a MÁV abszurd informatikai színvonalát minősítette, nem a elsősorban a praktikumot.

1. Valóban hordhatnám a menetrendet is (meg utacszintű Európa-térképet, előjegyzési naplót, telefonkönyvet, Wifi-képes laptopot, sakk-készletet, stb.), de mégsem teszem, mert a PDA-n ezek mind megvannak egy negyed menetrendkönyv méretben/súlyban.

2. Tervezésre eléggé alkalmatlan a WAP-os módszer, a MÁV sok szarja ellenére a menetrendkönyv struktúrája nagy találmány. Az Elvirának adott esetben fingja nincs arról, hogy 2 hét múlva mi lesz.

3. Azt gondoltam, hogy a vasutasok is dolgoznak valami menetrendből, amit nem ceruzával és vonalzóval készítenek el. Ennek tükrében, ha sok emberi erőforrást igényel az utasok számára egy egységes, aktuális menetrendi PDF legenerálása, akkor lehet, hogy át lett verve a MÁV azzal a programmal.

dy · http://vekkerek.hu 2007.08.14. 15:30:50

PDF menetrend? ez ugye vicc :| wap meg akármijen is buta találmány, tökéletesen működik ilyen apró-cseprő dolgokra mint a menetrend. viva la MÁV

Dzsózi 2007.08.14. 19:42:36

dy: elgondolkodtató. tényleg. szedjék le a francba a honlapról is a PDF-et, a könyveket zúzzák be, az Elvira bőven elég. Főleg a WAP-os. Jól és gyorsan kiderül belőle, hogy van-e első osztály, biciklikocsi, dohányzás, 1000%-ra lesz-e már tömve a vonat, mert a világ végéről jön vagy éppen oda tart, áll-e egy órát valahol, mert csak, meg ilyenek.
Lehet, meglepő, de vannak olyan emberek, akik értik a menetrendben levő krikszkrakszot, és adott esetben értékelni is tudják.

Dzsózi 2008.02.27. 10:00:49

Bakker, hogy erre a sok okosságra még nem jöttek rá az osztrákok, amik itt elhangzottak! Nyissa már fel valaki a szemüket, hogy mennyire felesleges volt az ő elvirájukba beszúrni egy "Palm-menetrend" funkciót, amivel PDA-n emészthető formában kiadja a menetrendet. Ahelyett, hogy odaíták volna a wap-oldal címét. Mekkora barmok szegények, nem csoda, hogy drága ott a jegy.
süti beállítások módosítása