Utolsó kommentek

Lenin él

2008.10.31. 00:48 Dzsózi

Tiszaújváros biztosan a 10 legszarabb magyar település között van, de lehet, hogy dobogós is lehetne. Európa szívében ez a festői, gyögyörű, turistavonzó kisváros az idegenforgalom fellegvára, zászlóshajója. Vagyis lófaszt. Két lerobbant cuclista lakótelep között, bűzös erőmű és ronda csőtenger árnyékában verik magukat a derék bennszülöttek a szánalmas, lepukkant, nyugati mintára koppintott termálfürdőjökkel. Persze normális ember ilyen helyre nem megy önszántából. Vagy ha megy is egyszer, soha többet be nem teszi a lábát oda, ergo a helyi idegenforgalmároknak a jól bevált "balatoni lángossütő" modellt kell követniük. Vagyis nem kellene, mert lehetnének éppen normálisak is, de valahogy népszokásnak tűnik arrafelé a vendéglátós bunkóság.

A közelmúltban több ottani szálláshelyet és éttermet is sikerült kipróbálni. (Nem önszántamból mentem, mondtam.) Mindannyiszor sikerült valami rossz emléket gyűjteni. Nem az a baj, hogy málló vakolatú, csótányos, telebagózott, hatvanas évekbeli bútorokkal berendezett "apartmanokra", "lakosztályokra" (rögtön kastélyra, bazmeg) megvágnak egy főre 8-12 ezer forinttal. Nem is az a baj, hogy ennyiért bármelyik ízlésesen berendezett, tiszta, osztrák alpesi panzióban simán megszáll két ember, és reggelit is kap a pénzéért. Nem is az a baj, hogy ebbe a pofátlan összegbe nem fér bele a reggeli, hanem azért még 1-2 ezrest leakasztanak fejenként, végtére is nem kötelező ott reggelizni. Nem is az a baj, hogy ha mégis ott reggelizek, akkor be kell érnem a másodlagos frissességű tojásrántottával és pocsék neszkaféval, olcsó felvágottal, pocsék "narancsitallal". Ezek - úgy látszik - a nemzeti hagyomány részét képezik, az ország sok más helyén is találkozik ilyennel az ember. Az se nagy baj, hogy a vagyonokért adott, tűzforrón szervírozott hagymalevesbe diónyi fehérkenyér-darabokat szórnak zsemlekocka helyett, ami felszívja az összes lét és moslékká keveerdik a trappistasajt maradványaival fogyasztás előtt. Nem kell máskor odamenni. Az se nagy baj, hogy a nádfedeles étterem puszta-gulásch bullshittel pótolja a hitvány alapanyag és a hitvány szakács hátrányait, mert oda eleve nem kell menni. Nem is az a baj, hogy undorító, nyálas és tenyérbemászó pofája van a recepciósnak, és Medjugorje propagandaanyagokat dug a pofádba, mert az előbbiről nem tehet, az utóbbit meg nyilván a PR részének gondolja; kár, hogy rá semmilyen hatást nem tett a propaganda. A felsorolt tipikus magyar vendéglátós-panziós hozzáálláson nincs csodálkozni való, legfeljebb azon gondolkodik el az ember, hogy ki olyan gazdag Magyarországon, hogy önszántából megy határon belül nyaralni.

Ami viszont figyelemre méltó errefelé: olyan vendéglátóst, aki 1-2 biztos ezresért az anyját is megbaszná, a szájából ennyiért bármikor segget csinál, na olyat szerencsére ritkán látni. Itt van. A medjugorjés. Vagy olyan éttermest, amelyiknek nincs kedve 7:15-kor reggelit csinálni, és ezt a vendég pofájába is vágja, na olyat se nagyon. Itt ilyen is van.

Elemi érdeke lenne a normális vendéglátóknak, és mindenkinek az országban, hogy az ilyen patkányok lehúzzák a rolót, amíg még egyáltalán jön ide külföldi turista. Á, mindegy, nem is fontos, ha nem jön senki, majd kipótoljuk a hiányt olcsó IMF hitelből.

Ennek örömére tehát étterem- és hotelkritikai sorozatunk első felvonása következik. Avagy hova nem megyek soha többet.

Veronika panzió és étterem, Tiszaújváros:

Korrektség: 0 pont

Berendezés: 1 pont

Állag: 1 pont

Igénytelenség: 5 pont

Teljesítmény-ár viszony (panzió): 1 pont

Teljesítmény-ár viszony (étterem): 3 pont

Kaja: 3 pont

Étlap változatossága: 2 pont

Sör víztartalma: 3 pont

Visszataszítóság (panzió): 5 pont

Ajánlás: sóval behinteni

 

Nádas Csárda

Gagyi echteungarischeromantika: 5 pont

Választék: 2 pont

Kaja minősége: 1 pont

Teljesítmény-ár viszony: 2 pont

Ajánlás: irány az utca másik oldala

 

Hotel Termál étterme

Vendéglátás: 0 pont

Ajánlás: ne kérj reggelit 9 előtt

 

Cívis Hotel Phoenix:

Berendezés: 2 pont

Állag: 3 pont

Szocreál fíling: 5 pont

Fekvés: 1 pont

Hangulat: 2 pont

Teljesítmény-ár viszony: 4 pont

Alkalmazottak hozzáállása: 5 pont!

Ajánlás: a sok mocskos suttyó, aki az előző pontokban magára ismert, mehetne hozzájuk vendéglátást tanulni. Amúgy helyi viszonylatban - úgy tűnik - ennél többet nem lehet kihozni. Kár.

Lenin elvtárs mélyen gyökerezik arrafelé.

1 komment

Címkék: utazás étterem lenin idióták étteremkritika tiszaújváros panzió szálláskritika

A bejegyzés trackback címe:

https://darkside.blog.hu/api/trackback/id/tr52741624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_dave_ (törölt) 2009.01.13. 19:58:31

ez egy kibaszott balkán. ami persze egy dolog, jogunkban áll tahónak lenni, de legalább nem kéne mellett verni, h milyen kurva nyugat vagyunk a sok tirpák balkáni nép között. hát jelentem, nem, sőt.

sztori: a rákóczi úton baloldalt megyünk haverokkal plusz asszonnyal, mögöttem a blaha, előttem a keleti. megyek oldalt az oszlopok mellett haverokkal zenekari próbára, s megálltunk a giroszos melletti söntésbe (bent van a sarokban) venni pár doboz sört, jól esik az a muzsikálás közben. haverom kéri a sört, a gecifaló pultos meg vmit magyaráz a bajsza alá. mondom biztos rosszul hallok. én vagyok a soros. csaj szintén morog, de nem értem. kérdezem: gond van? kussol. mondom: kérdeztem vmit. ő: és? én: kéne válaszolni, vagy maguk felé nem szokás? ekkor kezdett el zavarában vigyorogni.

ide turizmust?! mazochistáknak, szadistáknak és egyéb degeneráltaknak lehet. én viszont az első adandó alkalommal lépek a picsába.

rakkenról!
süti beállítások módosítása